Zabranili im gostovanje, ali zloglasni huligani su četiri dana ranije ušli u Italiju

Pohod na Rim

Zabranili im gostovanje, ali zloglasni huligani su četiri dana ranije ušli u Italiju

E. Škorić

Unatoč zabrani dolaska za navijače iz Nizozemske, mnogi hoteli u glavnom gradu Italije prijavili su rezervacije od strane stanovnika iz Rotterdama. Brojni huligani već se nalaze na tlu Italije...

Feyenoord u četvrtak gostuje na Olimpicu kod Rome u revanšu četvrtfinala Evropske lige, ali lokalne vlasti donijele su odluku da zabrane ulazak problematičnim gostima na stadion, tako da će Feyenoord biti bez podrške. Uostalom, bez podrške je bila i Roma u prvoj utakmici u Rotterdamu.

Ipak, unatoč zabrani, navijači Feyenoorda odlučni su da dođu u Rim i očigledno imaju loše namjere.

Uostalom, već su jučer stigli u Italiju. Jučer i danas su doputovali i to kako bi se pridružili navijačima Napolija, kojima žele pomoći u srijedu navečer na San Paolu, gdje će Napolitanci ugostiti Milan i pokušati proći u polufinale Lige prvaka unatoč 1:0 porazu sa San Sira.

Neke grupe nizozemskih navijača prihvatile su poziv Napolijevih ultrasa i 16. aprila navečer stigle kako bi odale počast "napuljskim prijateljima", a spremni su i za žestoke ulične obračune, po čemu su prepoznatljivi.

Oglasi

Sve je dokumentovano fotografijama i videima koji su od jutros počeli kružiti Whatsapp grupama i Telegram kanalima bliskim navijačkim grupama. A upravo partnerstvo između navijača Feyenoorda i Napolija izaziva strah i poziva na veliki oprez jer je poznato rivalstvo između navijača iz Rima i Napulja.

U sljedećih nekoliko sati sjedište rimske policije objavit će plan osmišljen kako bi se osigurao javni red i mir. Bit će raspoređeno preko hiljadu policajaca.

Glavne zanimljivosti u centru i okolici stadiona bit će posjećene već u srijedu. Pojačane kontrole na aerodromu i na drugim transportnim mjestima, s posebnom pažnjom na putnike iz Nizozemske.
Aktivnost praćenja nastavit će se i u četvrtak i petak – razgovori s nizozemskim vlastima bit će stalni – s ciljem da se mogućnost nesreća tokom sedmice svede na minimum, što bi se moglo pokazati iznimno važnim za budućnost glavnog grada. Naime, sutra će stići inspektori iz Bie, Međunarodnog izložbenog ureda odgovornog za ocjenu kandidature Rima za Expo 2030.

Šef policije Lamberto Giannini također je govorio o situaciji: “Nema zabrinutosti, postoji uporan i kontinuiran kontakt s nizozemskim vlastima radi dobivanja informacija. Stupili smo u kontakt s Federalberghijem, poduzima se sve što je potrebno da pokušamo riješiti ovu stvar".

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Prije više od pet godina Feyenoord je igrao u pravo u Napulju, a tada je vlast u Napulju zabranila dolazak gostujućih navijača, što je sada uradio i Rim.

Strah od sukoba navijača u Italiji je uvijek prisutan, ali dolazak huligana iz Rotterdama se smatra vanrednom opasnošću i sve policijske raspoložive snage bit će u stanju pripravnosti narednih nekoliko dana.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

PapaK
I'M FEYENOORD TILL I DIE ??
4 1
PapaK
Kad se bHaliji stvrdne goFno a on misli da je srce. Sjedi bHalo, nije ovo za tebe.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi