FIFA i UEFA izbacile Rusiju i njene klubove iz svih takmičenja!

Potvrđeno

FIFA i UEFA izbacile Rusiju i njene klubove iz svih takmičenja! · Udarna vijest

E. Škorić

Rusi su trebali sljedećeg mjeseca nastupiti u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo, ali sada je već jasno da od toga neče biti ništa.

Zbog ruske invazije u Ukrajini koja traje već pet dana, FIFA je zajedno s UEFA-om donijela odluku prema kojoj Rusija neće igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Osim toga, svim ruskim klubovima zabranjeno je do daljnjeg nastupanje u evropskim takmičenjima.

FIFA se, zajedno s UEFA-om, odlučila na taj korak nakon što je izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u ponedjeljak donio preporuku svim međunarodnim sportskim savezima da zabrane nastupe svim ruskim i bjeloruskim sportistima i sudijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

FIFA je ranije odlučila da Rusija mora igrati utakmice na neutralnom terenu pod nazivom Ruski nogometni savez bez zastave i himne, što je izazvalo dosta kritika u velikoj broju evropskih zemalja, ali je naknadno odluka prominjena i Rusija je u potpunosti izbačena iz svih takmičenja.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Uz to, prekinut je i zvanično sponzorski ugovor ruskog naftnog giganta Gazproma i UEFA-e. Gazprom je proteklih 16 godina bio jedan od glavnih sponzora UEFA-e.

Top Komentari

EmirEmir111
Zadnji otpad ljudskog drustva, jedini narod (uz nase komsije) koji zive za historiju a ne za buducnost. Bravo Fifa i Uefa.
39 0
Ecosport
E ovo je već nešto. Samo još da Ukrajinci izdrže koji dan i gotovo. Okrenut će se Rusi protiv Putina, kako bogataši tako i sitna buranija.
21 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi