Željko Buvač novi trener FK Crvena zvezda?
(AP Photo/Rui Vieira)

Umjesto Bakhara stiže Bosanac

Željko Buvač novi trener FK Crvena zvezda?

Midhat Šljivak

Barak Bakhar nalazi se pred otkazom u FK Crvena zvezda, a na mjesto izraelskog trenera mogao bi doći slavni Bosanac Željo Buvač, dugogodišnji pomoćnik Jurgena Kloppa.

Rukovodstvo FK Crvena zvezda nezadovoljno je načinom na koji tim vodi izraelski stručnjak Barak Bakhar i uskoro bi moglo doći do raskida saradnje s 44-godišnjim izraelskim trenerom.

Bakhar na Marakani nije 'kupio' apsolutno nikog. Tim ne pokazuje kvalitet kojeg je imao prethodnih godina i izvjesno je da veoma brzo slijedi promjena na klupi crveno-bijelih.

Mediji iz Srbije navode kako će novi trener FK Crvena zvezda postati poznati bh. stručnjak Željko Buvač. 62-godišnjak je navodno već kontaktiran i to preko menadžera Marka Marina.

Buvač je dobro poznato lice na fudbalskoj sceni. Dugo godina je radio kao pomoćnik Jurgena Kloppa i s njemačkim stručnjakom je sarađivao čak 17 godina.

Oglasi

Sve je počelo 2001. godine u Mainzu, sarađivali su potom u Borussiji iz Dortmunda i Liverpoolu, da bi 2018. godine Buvač odlučio otići svojim putem i napustio je Anfield.

Mnogi tvrde da je Buvač uveliko zaslužan za uspjehe koje je imao Klopp i da je zapravo on donosio najvažnije odluke u karijeri njemačkog stručnjaka.

Buvač je trenutno sportski direktor moskovskog Dinama. Tamo je već tri godine, ali prema informacijama iz Srbije kontakt je već uspostavljen i u novoj godini Buvač bi trebao postati novi trener beogradskog velikana.

Ko je Željko Buvač?

Željko Buvač je rođen u Prijedoru, a u Bosni i Hercegovini je nastupao za ekipu Rudara iz Ljubije i banjalučkog Borca.

Za Borac je igrao od 1986. do 1991. godine kada je otišao u Njemačku, gdje je potom nastupao za RW Erfrut, Mainz i Neukirchen. Karijeru je okončao 1998. godine.

Oglasi

Odmah po završetku igračke, počinje trenersku karijeru. Samostalno je vodio Neukirchen, a zatim je prihvatio ponudu nekadašnjeg saigrača Jurgena Kloppa da mu bude pomoćnik u Mainzu na početku trenerske karijere.

Ovaj potez se ispostavio kao odličan. Saradnja između ovog dvojca trajala je 17 godina, bio je desna ruka njemačkom stručnjaku i zajedno su osvojili brojne trofeje u Borussiji iz Dortmunda.

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Tri godine je radio s Kloppom u Liverpoolu prije nego što je odlučio napustiti ekipu i otići svojim putem, da bi od februara 2020. godine postao sportski direktor moskovskog Dinama.

Crvena zvezda će za njegove usluge morati platiti određeni odštetu jer je ugovorom s Dinamom Buvač vezan do ljeta naredne godine.

Top Komentari

BosanskaSvedska
A joj vojvoda na aparatima
1 0
fare87
Cuj on donosio odluke za Klopa, ne provaljuj se zivota ti, eno Klop sve place za njim
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi