Genijalac od 165 cm vlada svijetom fudbala: Njegovo bogatstvo je ogromno i niko mu ne može reći 'ne'
Predsjednik Real Madrida već godinama izvodi čuda (Foto: EPA)

Nevjerovatni Florentino Perez

Genijalac od 165 cm vlada svijetom fudbala: Njegovo bogatstvo je ogromno i niko mu ne može reći 'ne'

Midhat Šljivak

Florentino Perez ostat će upamćen kao jedan od najvećih sportskih radnika u historiji jer je u dva mandata na predsjedničkoj funkciji Real Madrida napravio zaista nevjerovatne ekipe o kojima bruji cijeli svijet. Van fudbala 77-godišnjak je izuzetno uspješan biznismen i prema Forbesu težak je 2.5 milijarde dolara.

Real Madrid je po mnogima najveći klub svijeta. Kraljevi su kroz historiju pokupili silne trofeje, stekli su veliku slavu i popularnost, a za mnoge trofeje se mogu zahvaliti sada već legendarnom predsjedniku Florentinu Perezu.

Ovaj 77-godišnjak trenutno je u svom drugom mandatu na predsjedničkoj funkciji. U stolicu je sjeo 2009. godine i tu će ostati do isteka ugovora 2025. godine. Prethodno je klub vodio u periodu od 2000. do 2006. godine.

Perez će ostati upamćen kao jedan od najvećih sportskih radnika u historiji. Stvorio je čuvene Los Galacticose u prvom mandatu, a u klub je doveo imena kao što su Ronaldo, Luis Figo, David Beckham, Zinedine Zidane...

Ipak, ono što radi od 2009. godine je čudesno. Koga on pozove taj i dođe u Real Madrid i gotovo da ne postoji fudbaler koji mu je rekao 'ne'.

Oglasi

Florentino Perez je van fudbala izuzetno uspješan biznismen. Iako je poslove zbog Reala prepustio svojim saradnicima, njegova građevinska kompanija ACS Group izuzetno uspješno posluje na svim stranama svijeta.

Predsjednik Reala, prema Forbesu, težak je 2.5 milijarde dolara, a sav novac je stekao kroz građevinsku kompaniju koju i danas vodi.

Prije nego što je počeo s unosnim biznisom, Florentino se okušao u političkim vodama. Radio je u Gradskom vijeću Madrida, ali nikada nije imao veću ulogu u političkom životu.

Kao građevinski inžinjer kratko je radio kao ministar prometa, no kako nije napredovao u politici, 1986. godine odlučio je da se okrene biznisu i to mu se itekako isplatilo.

S grupom prijatelja je kupio kompaniju Pedros koja je bila u bankrotu. Izvukao jeu s dna i tu je počela izgradnja njegovog poslovnog carstva.

Oglasi

Od 1993. godine posao je napredovao na nevjerovatan način. Perez je ubrzo predvodio vodeću kompaniju u Španiji i iste godine nastaje ACS - jedna od najvećih građevinskih kompanija na svijetu.

Njegovo bogatstvo je raslo iz dana u dan. Sada se procjenjuje na 2.5 milijarde dolara i 77-godišnjak je bez ikakve dileme napravio fenomenalan potez kada je ostavio politiku i okrenuo se poslovima koje mnogo bolje zna raditi.

Perez je opčinjen Realom

Florentino Perez živi za Real. Veliki je navijač ovog kluba, a prvi pokušaj ulaska u klub imao je 1995. godine, no nije dobio povjerenje glasača, pa je pobjedu za 699 glasova odnio Ramon Mendoza.

U narednih pet godina Perez se ponovo posvetio svom biznisu, ali 2000. godine ispunjava san. Pobijedio je Lorenza Sanza i to 'blefom' o dovođenju Luisa Figa iz Barcelone.

Oglasi

Nije Perez imao dogovor s čuvenim Portugalcem. Uvjerio je međutim sve kako Figo stiže i to je na kraju uspio ostvariti nevjerovatnim pregovorima.

Stavio je na stol ponudu koju Figo i njegovi agenti nisu mogli odbiti. Ubrzo je Portugalac napravio grijeh života i prešao je u Real Madrid, a Perez je postao ikona Madrida.

Stvorio je potom čuvene Galacticose s Figom, Beckhamom, Ronaldom, Zidaneom, da bi 2006. godine odlučio da ode nakon čestih kritika navijača zbog čestih promjena na trenerskim klupama.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Tri godine kasnije se vratio. Počelo je novo doba Galacticosa koje traje i danas, a Real je postao dominantna figura u svijetu fudbala.

165 centimetara visoki građevinski inžinjer napravio je nezapamćen posao u svijetu fudbala tokom više od 20 godina vladavine u madridskom velikanu i teško da će ga iko ikad nadmašiti u onom što je napravio.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

YouTalkinToMe
Yebo li vam obojici ovaj genijalac mame po 165 puta. Žohari i smradovi, crknite ali ćete obojica uvijek biti opsjednuti barcelonom, živjet cete samo da mozete barsu spominjat, nema vam svrhe živjeti bez bez barse. Otac vas isprangijao, braću sebi napravili i sestre se sebi nayebali.
3 2
rime_
Upumpava novac u plastični klub.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi