Jedini pravi fudbalski "robokop": Minimalna brzina lopte 100 km/h i "nevidljivi projektili"

Golmani su ostavljani na milost i nemilost

Jedini pravi fudbalski "robokop": Minimalna brzina lopte 100 km/h i "nevidljivi projektili"

Admin Čaušević

Postoje fudbaleri koji ostave neizbrisiv trag za sve što su uradili. 

Ima napadača od kojih golmani jednostavno strahuju. Koliko god se pripremali i pokušali da analiziraju protivnika jednostavno ne uspjevaju da ga zaustave. 

U grupi takvih je svojevremeno bio i Gabriel Omar Batistuta, prototip modernog napadača i čovjek koji je bio strah i trepet za sve odbrane. Čuveni Batigol je jednostavno nezaboravan.

Za Argentinca su pozicije i udaljenost od gola bile nebitne, čim bi mu se ukazala prilika on bi šutirao i uglavnom pogađao. 

Batigol je imao toliko ubojit i razoran šut da ukoliko lopta ide u okvir praktično i završava u golu. Neke informacije govore da je minimalna brzina svakog njegovog šuta bila 100 km/h.

Posebno oružje su mu bili prekidi. Iako bi lopta išla po sredini gola golmani bi ostajali bez šansi, prvenstveno zbog siline udarca. 

Oglasi

Znao je pogađati sa ivice kaznenog prostora, ali isto tako i sa udaljenosti veće od 30 metara. Moglo bi se reći prvi pravi fudbalski "robokop".

Međutim njegov način igre koji je forsirao je bio koban za njegove noge, pa su mu tako ugrađeni metalne šipke u zglobove. 

Batistuta je imao briljantnu karijeru koja je trajala 17 godina. Na 516 utakmica zabio je 300 golova. Ime je gradio prvo u Newell's Old Boysima, River Plate i Boca Juniorsima prije nego što je otišao u Seriju A.

Na Apeninima je postao jedan od najvećih koji su ikada igrala calcio. Izgradio je kult ličnosti u dresu Fiorentine od 1991. do 2000. godine. Zatim je igrao za Romu, Inter te završio karijeru u Al Arabiju.

Postebo je ostao upamćen njegov gol protiv Juventusa iz slobodnjaka. Bilo je to u sezoni 2001/2002. Tada je na golu Stare dame stajao veliki Gianluigi Buffon i nije imao šansi protiv projektila sa 35 metara.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Nakon okončanja karijere situacija mu se pogoršala do te mjere da je morao ugraditi protezu te sada opet može normalno hodati.

"Ostavio sam fudbal i preko noći nisam mogao hodati. Vršio sam nuždu u gaće iako mi je kupatilo bilo udaljeno tri metra. Bilo je 4 ujutro, znao sam da ako ustanem da će me zglobovi ubiti", govorio je čuveni napadač. 

Top Komentari

Klicko
Dobri stari Batigol.Koja devetka yebote
3 1
King_Kenny
...legenda je ovo,sjecam se dobro one utakmice iz 1998.protiv BiH,pripremna za SP u Francuskoj,igrali sa nama jer su Hrvatsku imali u grupi...ja do 2 navece cekao i 5:0 nas razmontirase,Batistuta hat trick...
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti