Dao je dušu i tijelo da sruši moćnike i postao invalid jer ga je izdao odani saigrač: "On je ku*ac"

Završio je kao invalid

Dao je dušu i tijelo da sruši moćnike i postao invalid jer ga je izdao odani saigrač: "On je ku*ac"

Admin Čaušević

Igrao je i u drugoj ligi jer nije želio da napusti klub kojem je dao srce i dušu. Htio je titulu pod svaku cijenu. Kada je bio najbliže doživo je izdaju i to od čovjeka kojem je jako vjerovao. Bila je to jedan od najvećih izdaja ikad zabilježena u fudbalu. Danas je invalid jer u nozi ima protezu. 

Ne postoji ljubitelj fudbala da nije čuo za Gabriela Omara Batistutu, čuvenog Argentinca. Možda i najboljeg napadača u historiji. Nikad nije uživao medijsku popularnost i kovan u zvijezde, možda je zato i dan danas podcijenjen.

Batigol je od 1991. do 2000. godine igrao za Fiorentinu. Uspio je osvojiti Kup Italije 1996. godine, a najveća želja mu je bila Scudetto jer svjestan da titula prvaka s Violama vrijedi kao deset sa Juventusom ili Milanom. Ostao je na Franchiju i kad je ovaj klub ispao u Seriju B 1993. godine.

Najbliže je bio u sezoni 1998/99. Prvi dio sezone Fiorentina je završila na prvom mjestu, a onda je došao 7. februar i utakmica s Milanom. U 87. minuti stradalo je koljeno i Batistuta je morao napustiti utakmicu.

Trener u to vrijeme je bio Giovanni Trapattoni, dok je na Artemiju Franchiju igralo niz veoma dobrih igrača kao što su Rui Costa, Francesco Toldo, Moreno Torricelli, Jorg Heinrich i Edmundo.

Upravo je Edmundo bio taj koji je zabio nož u leđa Batistuti. Brazilcu je bio draži karneval u Riju od Scudetta sa Violama. Ono što je uslijedilo Argentinac mu nikad nije oprostio.

Oglasi

"Bili smo jako bliski, sve do moje povrede koljena 1999. Nazvao sam Edmunda kući i rekao mu: "Hajde Životinjo (Brazilčev nadimak), ostani ovdje u Firenci, stavi tim na svoja ramena, zaboravi na karneval'."

Edmundo, Batistuta, Torriceli i Rui Costa u dresu Fiorentine 1998. godine

On je odgovorio: "Kapitenu, za mene je to previše važno, ne mogu da ne odem, pokušaj me razumjeti." Na taj odgovor sam mu poklopio slušalicu u lice, nazvao Trapattonija i rekla mu da ne želim više vidjeti tog ku*ca u Firenci."

"Uvijek sam se borio i davao sve kako bih usrećio svoje navijače. Bio sam kapitena morao sam dati snažan signal i nisam mogao dopustiti da neki idiot napusti ekipu i ode se provoditi", ispričao je Batigol.

Znao je Brazilac zadavati glavobolju i Trapattoniju te mu je javno psovao svaki put kada bi zamijenio, a Batistutu i Rui Costu ostavio na terenu.

Oglasi

Fiorentina na kraju sezone nije postala prvak. Scudetto je otišao u ruke igrača Milana, a Edmundo je sasvim očekivano otjeran iz Firenze. Godinu kasnije otišao je i Batistuta.

"Osjećao sam se užasno kad sam otišao u Romu jer nisam ispunio očekivanja stanovnika Firence", rekao je svojevremeno.

Ono što nije uspio sa Violoma, uspio je sa Romom. Donio je titulu prvaka na Olimpico, još uvijek posljednju u historiji Vučice.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Batistuta koji danas ima 55 godina platio je skupu cijenu da obraduje Firencu. Danas je na neki način invalid jer u svojoj nozi ima metalnu protezu i ne može normalno da se kreće.

"Iako nisam osvojio veliki trofej, smatram se pobjednikom jer sam omogućio Fiorentini da se bori sa moćnicima", čuvena je njegova izjava koja idealno opisuje ljubav prema Violama.

Top Komentari

El_Pibe_De_Oro
Jel' znaš šta vozi Batistuta ?
2 0
BAJSJECAR1977
Batigol...najjači napadač ikada...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi