Hajradinović zadovoljan svojim igrama, govorio o odnosu s Džekom, želi na EURO, žao mu Željezničara
Danas je za SportSport govorio Haris Hajradinović. Ovaj sjajni veznjak zadovoljan je trenutno u Kasimpaši, nada se odlasku na EURO s reprezentacijom BiH, a žao mu je FK Željezničar u kojem je ponikao.

Kapiten Kasımpaşe za SportSport

Hajradinović zadovoljan svojim igrama, govorio o odnosu s Džekom, želi na EURO, žao mu Željezničara · Intervju

Eldar Ganibegović

Turska je očigledno postala raj za bh. fudbalere. Ne samo da tamo igraju, nego i briljiraju. Jedan od njih je i Haris Hajradinović. Uhvatio je sjajnu formu, s kapitenskom trakom na ruci motor je Kasimpaše, te je u ovom momentu sa sedam asistencija prvi asistent turskog prvenstva. Bio je to sjajan povod da napravimo intervju s njim. 

S ovim sjajnim veznjakom razgovarali smo prvo o Kasimpaši. Dotakli smo se i odnosa s drugim bh. fudbalerima koji igraju u Turskoj. Zatim je tema bila fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u koju se Hajradinović vratio nakon dvije godine, s fokusom na baraž za EURO, te smo razgovor završili na temu o njegovom FK Željezničar. 

Ove sezone te ide sjajno. Prvi si asistent lige, postigao si i onaj sjajan gol protiv Rizespora, kapiten si i odlično te ide. Kako se generalno osjećaš i kako si zadovoljan kako svojim, tako i nastupima cjelokupnog tima?

"Dobro je, hvala Bogu. Polusezona je završena. Imam jedan gol i sedam asistencija na kontu. Zdravlje služi što je najbitnije. Da se nastavi samo ovako do kraja sezone. Nadam se da ću imati najveći broj asistencija i na kraju sezone, samo neka me zdravlje služi, za ostalo se ne sekiram."

Šta se desilo preko ljeta? Kasimpaša je prošle sezone bio u borbi za ostanak, a sada u borbu za Evropu. Ti si imao tri asistencije prošle sezone, a ove si već na sedam na pola sezone.

Oglasi

"Klub je doveo nove igrače, dosta se promijenila ekipa. Novi trener je isto došao i sve je to pozitivno utjecalo kako na mene tako i na ekipu. To se odrazilo i na rezultate. Što na moje bolje igre, to i na rezultate ekipe."

U jednom nezvaničnom razgovoru prije si mi rekao da bi imao i više asistencija prošle sezone da su saigrači pogađali šanse koje si im pripremao. Ljetos iz Auxerrea stiže Nuno Da Costa i od tvojih sedam asistencija četiri su bile za njega, a on je postigao šest golova ukupno. Čini mi se da vas dvojica odlično funkcionišete, kako možeš opisati saradnju s njim i da li ti je njegov dolazak pomogao da i ti budeš efikasniji?

"Mislim, pravi je špic što mi odgovara. Ja mu dajem asistencije, on zabija. Imamo konekciju između sebe. To se vidi i na terenu, po njegovim golovima i mojim asistencijama. Baš prijamo jedan drugom."

Sjajan odnos njega i Edina Džeke, ali i njihovih supruga

Mnogo je još naših fudbalera u Turskoj. U Istanbulu blizu tebe su Džeko i Hadžiahmetović, u Ankari je bh. trojac, tu su još Višća, Hodžić, Šarić, Milošević, Varešanović koji te je i spomenuo u intervjuu prije dva dana, vjerujem da si čitao. S kim se družiš najviše i kako funkcionišete generalno?

"Družim se naravno tu s Džekom otkako je došao. Imamo dobar kontakt, imali smo i prije, ali sada kada je tu u Istanbulu se družimo često. S Amirom se viđam s vremena na vrijeme, kad imamo vremena. S Dalom se viđam kad bude u Istanbulu kad ima utakmicu, pa se poslije utakmice vidimo. Sa svim igračima ostalim imam dobar kontakt."

Oglasi

Viralna je postala fotografija od prije nekoliko dana s Edinom Džekom. Navijače zanima da li su neke fudbalske teme bile na repertoaru, da li se možda već razrađuje taktika za martovski baraž?

"Haha, pa još je rano pričati o tome. Mada, to nam uvijek prođe nekako kroz razgovor. Imamo obojica želju da se plasiramo na EURO, kako Edin tako i ja. Dat ćemo sve od sebe u martu da to i uspijemo ostvariti."

Dvojac u kojeg bh. navijači polažu dosta nade. 

Kako sam shvatio tvoja i Edinova supruga, Belma i Amra, se također lijepo slažu. Belma daje Amri instrukcije iz turskog jezika. Kako ide Amri i Edinu turski?

"Moja supruga Belma je završila srednju školu i fakultet na turskom. Završila je obrazovanje na turskom, može biti pedagog i profesorica turskog jezika. To je iskoristila Amra, kada smo se vidjeli s Amrom i Edinom prvi put kada su došli ovdje u Istanbul. Sklopile su kontakt i počela je Amra da uči turski. Hvala Bogu, kaže mi Belma, svaki dan je sve bolja, ima volju i želju, što je najbitnije kad hoćeš da učiš jezik. A Edin, tu i tamo. Fudbalski on zna neke riječi. Engleski zna, u svakom klubu ima prevodioc, pa njemu turski toliko i ne treba."

Oglasi

A tebi?

"Ja znam turski već, tu sam sad će peta godina. Znam turskog 60-70 posto, mogu da pričam normalno i da se razumijem. Kad ne brzam mogu pričati normalno, ali kada hoću nešto kažem brzo onda se malo zapetljam. To je normalno."

Vjeruje da reprezentacija BiH može na EURO

Ti si se u novembru nakon otprilike dvije godine vratio u reprezentaciju. Moje, a vjerujem mišljenje i mnogih navijača je da si bio najbolji u dvije utakmice protiv Luksemburga i Slovačke. Namjestio si oba gola i naša igra je i ličila na nešto dok si ti bio na terenu. Dobio si i javne pohvale od selektora. Generalno, kako si zadovoljan onim što si vidio i pokazao u novembru?

"Nadam se da ću ostati u dobroj formi do marta. Ako Bog da da me zdravlje služi, da ću biti u dobroj formi da pomognem repretzentaciji. Da dam sve od sebe kao i na prošlom okupljanju. Uvijek dajem maksimum kada igram za reprezentaciju i nadam se da će sve biti dobro."

Protiv Luksemburga je asistirao za gol Gojkoviću, dok je protiv Slovačke natjerao Hrosovkog da postigne autogol. 

Kvalifikacije - katastrofa. No, to ne ide tebi na dušu jer ih nisi ni igrao do te posljednje dvije utakmice. U baražu najteži mogući protivnik - Ukrajina. Šta treba da se promijeni do marta, pa da naša igra postane bolja i da odemo na EURO?

Oglasi

"Kvalifikacije su bile takve kakve jesu. Svi znamo da nisu bile dobre i mogu da kažem da igramo finale prije finala protiv Ukrajine. Najkvalitetnija reprezentacija uz nas. Moramo pokazati na terenu da imamo i mi kvalitet da se možemo plasirati na EURO. Što se tiče taktike i ostalog za Ukrajinu, mislim da je timski duh najbitniji. Za reprezentaciju kada dođeš, nemaš toliko treninga i dana da se uigraš. Najbitnije je da svi žele kao jedan da zapnu i to je u suštini najbitnije. Biti tim od prve do zadnje minute, boriti se jedan za drugog i to je to."

Selektor Savo Milošević je najavio da će obići većinu reprezentativaca i dati im upute i prenijeti svoje zamisli za baraž. Da li je možda s tobom već razgovarao?

"Nije još bio tu, ali nedavno mi je tražio raspored utakmica. Nadam se da će doći uskoro u posjetu."

U slučaju da prođemo u finale baraža, koga bi više volio, Izrael ili Island? Taj meč igrao bi se na tvojoj Grbavici, koliko bi ti značilo da baš na tom stadionu proslaviš odlazak na EURO?

"Iskreno, svejedno mi je ko god bude u finalu. Ipak, mi moramo prvo da se fokusiramo na Ukrajinu. To je prvo i najbitnije. Opet ponavljam, Ukrajina je kvalitetna reprezentacija i njih ako prođemo imamo da ne kažem lakši put do EURO-a. Mnogo će nam značiti i što igramo na Grbavici, ako je moguće da bude pun stadion, da nas navijači bodre i da se zajedno nadamo tom prolasku na EURO."

Oglasi

Žao mu je što se FK Željezničar nalazi u nezavidnoj situaciji

Dotakli smo se Grbavice. Ne mogu da te ne pitam, da li pratiš igre Željezničara? Polusezona za zaborav, tik iznad zone ispadanja.

"Pratim, naravno. Žao mi je i ne znam kako da komentarišem. Ovo je stvarno baš loše, loš osjećaj kao navijaču Želje da se nalazi klub na tom mjestu gdje jeste. Ipak je Željo najveći klub u Bosni i Hercegovini i treba da bude u vrhu. Nadam se da će druga polusezona biti puno bolja i da će se klub stabilizirati."

Ti si ponikao u Želji, debitovao na kraju sezone 2012. godine i ubrzo otišao u Olimpik. Kako pamtiš taj period? Nisu ti previše dali šanse u Želji...

"Nismo se dogovorili za taj profesionalni ugovor koji sam trebao da potpišem za Željom. Tadašnji moji menadžeri i Amar Osim se nisu dogovorili. Prešao sam u Olimpik, pa nakon pola godine u Inter Zaprešić i tako se nastavio moj put. Žao mi je, naravno. Moja najveća želja je bila da igram za Želju i hvala Bogu ostvario mi se san da odigram barem jednu utakmicu pred punom Grbavicom. To je bila proslava titule. Žao mi je što nisam više utakmica odigrao, ali takav je život, šta da radim..."

Godine prolaze, ali ljubav prema FK Željezničar ostaje ista. 

Za kraj, vjerujem da mnoge navijače zanima, da li se možda nekada planiraš vratiti u Željezničar? S druge strane, vidim da ti u Turskoj sjajno ide, da li je opcija život u Turskoj i poslije igračke karijere?

Potražite više informacija na temu Super Lig:

"Iskreno, ne razmišljam još gdje bi i kako bih mogao završiti. Razmišljam o trenutnom klubu gdje sam i šta sam. Budućnost i sudbina će pokazati svoje. Najbitnije je zdravlje što kažem uvijek. Za ostalo se ne sekiram. Što se tiče življenja, sad je prerano razmišljati. Sarajevo volim svoje, tako da je meni u mislima Sarajevo. Vidjet ćemo, nikad ne znaš šta ti donosi život."

Nema sumnje da je Bosna i Hercegovine u Harisu Hajradinoviću dobila sjajno pojačanje u novembru. Na njemu je da nastavi sa sjajnim igrama i u nastavku sezone, a mi mu možemo poželjeti samo da ostvari san i ostane najbolji asistent Super lige do kraja sezone, plasira se u Evropu s Kasimpašom, te da s reprezentacijom Bosne i Hercegovine ode na EURO. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hzsg
Serijal LUD, ZBUNJEN, NORMALAN se nastavlja. Dobio je ulogu jos jedan željkanov navijac..!! He,he, he... najveci klub u državi zvanoj Mjesna zajednica Šanac sa naseljem Šugavica. Serijal se nastavlja..!!
0 1
limvotemirvah
Po cemu je Zeljeznicmar najveci klub u drzavi? Sta prica ovaj? Pa nasa filijala Velez je veci klub od njih, da ne govorim koliko smo mi veci u bukvalno svakom smislu. Pod hitno odstraniti iz reprezentacije.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi