Student podnio tužbu protiv Salihamidžića i vjeruje u pravnu državu - Od aprila mu "uništava život"

Hasanove investicije zagorčale im život

Student podnio tužbu protiv Salihamidžića i vjeruje u pravnu državu - Od aprila mu "uništava život"

Edmir Škorić

Bivši sportski direktor Bayerna, Hasan Salihamidžić, svoj novac ulaže u nekretnine. On preuređuje stambeni objekat u četvrti Gallus u Frankfurtu. Neki stanari strahuju da će svoje stanove morati ustupiti jer neće moći da nastave s plaćanjem najma.

Student Ephrem Tesfay živi kao da je na gradilištu. Podstandar je u studentskom domu u četvrti Gallus u Frankfurtu. Sredinom aprila prošle godine iznenada su stigli radnici i iščupali podove te uklonili zajednički WC i tuš na njegovom spratu.

Oni su preuredili cijeli objekat, a student je rekao da građevinskog materijala ima posvuda i da mu je prašina toliko pogoršala astmu da je morao da provede noć kod prijatelja.

Nekoliko sedmica ranije stanari doma rekli su da su dobili pismo: Došao je novi vlasnik, a to je Hasan Salihamidžić, bivši profesionalni fudbaler i bivši moćni sportski direktor Bayerna.

Tesfay bi također trebao raščistiti svoju sobu za renoviranje. Ponudili su mu drugu sobu u objektu da tamo privremeno živi. Ali on je odbio. Strahuje da sadašnji, tada renovirani smještaj više neće moći iznajmljivati ​​za 360 eura. Prema Tesfayu, ostale prostorije u stambenom objektu sada će koštati oko 800 eura mjesečno nakon što budu renovirane.

Oglasi

On za portal Hessenchau.de kaže da si ne može priuštiti tako visoku stanarinu, a sada je protiv Salihamidžića podnio tužbu Okružnom sudu u Frankfurtu. Između ostalog, traži smanjenje najamnine jer se osjećao teško pogođenim građevinskim radovima. Datum suđenja očekuje se u sljedećih nekoliko sedmica.

Tesfay sada ima jakog protivnika. On, skladištar u alatnici, ide na sud protiv čovjeka koji je nedavno dobio nekoliko miliona eura od Bayerna samo za odštetu. Kaže da vjeruje u pravnu državu i želi da mu se priznaju prava koja mu pripadaju kao podstanaru.

Tesfay i još dvoje stanara u zgradi opisuju neodržive higijenske uslove tokom građevinskih radova koji se vuku mjesecima. "Boje se da će biti istjerani iz kuće", kaže David Görge, koji zastupa Ephrema Tesfaya na sudu.

Advokat optužuje Salihamidžića da je obnovom iznenadio svoje stanare. Oni nisu objavljeni u pisanom obliku. No, stanarski zakon nalaže da se modernizacija mora najaviti najmanje tri mjeseca unaprijed - pismeno. Stanari u kući u frankfurtskom Gallusu boje se još nečega. Sumnjaju da njihov novi stanodavac želi njihove sobe pretvoriti u stambene apartmane: privremeni život umjesto uobičajenih stanova za iznajmljivanje.

Oglasi

Hasan Salihamidžić ima kuću u Gallusu kojom upravlja firma Renditus. Njegov generalni direktor Michael Schramm kaže da s bivšom fudbalskom zvijezdom radi dugi niz godina: "Ja sam prijatelj i savjetnik, ali i menadžer mnogih investicija koje on napravi."

Schramm situaciju u objektu u Gallusu objašnjava potpuno drugačije nego Tesfay i ostali stanari koji se brane. Vjeruje da bi sve bilo mirno da nisu saznali da je vlasnik poznata osoba od koje bi mogli izvući mnogo novca.

Schramm kaže da su svi stanari bili unaprijed obaviješteni o radovima na obnovi. Stanari to osporavaju. Prema Schrammovim riječima, većina stanara u domu Gallus pristala je preseliti u alternativne sobe u zgradi tokom radova obnove. Neki su bili spremni potražiti mjesto za boravak negdje drugdje u zamjenu za plaćanje određenog iznosa novca. Stanarima je također ponuđeno besplatno stanovanje na drugom spratu tokom radova, uvjerava Schramm. Mogli su tada dobiti renovirane stanove s kupaonicama po višim najamninama.

Tesfayev advokat Görge vidi nekoliko naznaka da će se kuća pretvoriti u stambenu rezidenciju s odgovarajućim višim cijenama najma. S jedne strane, u kući se iznenada pojavila obavijest "novim stanarima" kojima se želio "ugodan boravak". Pošiljatelj: firma pod nazivom Apartment Residenz.

Oglasi

U jednom od novih ugovora o najmu spominje se “namješten stan” i neuobičajeno kratak otkazni rok od 14 dana. Za Görgea su to naznake da bi stanove trebalo prenamijeniti u privremene stanove.

Stručnjak iz Udruge za zaštitu stanara ovaj slučaj vidi kao primjer trenda na frankfurtskom tržištu stanova. Investitori pronalaze sve manje slobodnog prostora za izgradnju nekretnina. Stoga su tražili postojeće kuće kako bi uložili svoj novac s očekivanim visokim povratom. Tada bi naišli na stare spavaonice poput one u Gallusu s jeftinim sobama. "Žele ih nadograditi i pretvoriti u skuplje stanove", kaže Reeh. Upravitelj nekretnina Schramm sve to odbacuje.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Pretvaranje stanova za iznajmljivanje u takve stanove nije dopušteno svugdje u Frankfurtu. Grad pokušava nešto poduzeti protiv otuđivanja stambenog prostora kako se stanovi ne bi koristili kao apartmani za odmor ili stanovanje: primjerice uz zaštitu okoliša tzv. U takvom zaštićenom području nalazi se Salihamidžićeva kuća u Gallusu. Tamošnji stanovi za iznajmljivanje ne smiju se pretvarati u višestambene objekte ili smještajne objekte.

Radovi na renoviranju trebali bi biti odobreni. Općinska građevinska inspekcija nadležna je za nadzor zakona o zaštiti okoliša, a Grad Frankfurt svakako će ispitati slučaj.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi