Selektoru pao mrak na oči: Jedna od zvijezda mu poručila da više neće igrati za Španiju

Iskusni bek se oprostio

Selektoru pao mrak na oči: Jedna od zvijezda mu poručila da više neće igrati za Španiju

Edmir Škorić

Španska reprezentacija izgubila je mnoge velike igrače prošlih godina, a sada je ostala bez još jednog iskusnog reprezentativca.

Odluka je sportska i nema nikakve veze sa kontroverzama oko predsjednika Španskog nogometnog saveza Luisa Rubialesa, čiju ostavku traži cijela država zbog nedavne sramote i ljubljenja u usta španske nogometašice nakon osvojenog Svjetskog prvenstva.

Ipak, Jordi Alba smatra da je došlo vrijeme da svoje mjesto prepusti mlađim nogometašima, pa je selektoru Španije Luisu de la Fuenteu javio da više neće igrati za nacionalni tim.

34-godišnji lijevi bek nastupao je za sve selekcije španske reprezentacije, a za seniorsku je debitovao još 2011. godine. Odigrao je 93 utakmice i postigao 10 golova, te je bio kapiten.

Alba je još prije nekoliko sedmica odlučio da napusti reprezentaciju, a odluku je saopštio neposredno prije spiska koji će u petak objaviti De La Fuente za nadolazeće utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Oglasi

Iskusni defanzivac je dugo godina igrao z Barceloni u koji je 2012. došao iz Valencije, a prošlog mjeseca je potpisao za Inter Miami, gdje sarađuje sa bivšim saigračima Lionelom Messijem i Sergijom Busquetsom.

U suzama je na kraju prošle sezone napustio Camp Nou. Treba istaći da je Jordi Alba za Barcelonu odigrao 459 utakmica uz 27 postignutih golova. U klubu je proveo 11 godina.

Španija u septembru igra protiv Gruzije i Kipra, a selektor će u petak objaviti konačan spisak. Za te utakmice neće moći računati na Borju Iglesiasa,igrača Betisa koji je rekao da neće igrati za Španiju dok se ne smijeni Rubiales.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Na spisku se očekuje 16-godišnja zvijezda Barcelone Lamine Yamal, koji je briljirao u nedjelju protiv Villarreala, a koji je bio na meti Maroka, no čini se da je njegova želja da nastavi da nosi španski dres.

Iako je španska reprezentacija pretrpjela značajne promjene posljednjih godina, došlo je do smjene generacije, Furija se i dalje smatra jednom od najboljih reprezentacija na svijetu, te će svakako imati ulogu jednog od favorita narednog ljtea na Euru u Njemačkoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi