Bacali su novac na prosječne igrače, a kada treba platiti Joška Gvardiola previše razmišljaju
Nevjerovatni hrvatski defanzivac mogao bi karijeru nastaviti u Premiershipu, ali cijena je poprilično velika od narednog ljeta (Foto: EPA)

Chelsea je nevjerovatan

Bacali su novac na prosječne igrače, a kada treba platiti Joška Gvardiola previše razmišljaju

M. Šljivak

Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol sa samo 21 godinom važi za jednog od najboljih defanzivaca svijeta. Nije nikakvo čudo što fudbalera RB Leipziga žele veliki klubovi, a njemački klub je za njega postavio cijenu od 110 miliona eura. To se nije dopalo Chelseaju, koji ne želi investirati toliko novca u Hrvata, iako su ranije davali ogroman novac na prosječne fudbalere.

Joško Gvardiol (21) bez ikakve je dileme jedan od najboljih defanzivaca svijeta. Mladi Hrvat već godinama igra čudesan fudbal, a potpuno je eksplodirao na Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje je oduševio apsolutno sve.

I ranije se dosta pričalo o Gvardiolu među najvećim evropskim klubovima. Chelsea je prošlo ljeto bio spreman da ga dovede u svoje redove. Tadašnji menadžer Plavaca Thomas Tuchel ga je lično pozvao, no do transfera nije došlo.

City se potom uključio u borbu za njegov potpis. Bild je tvrdio da je Leipzig odbio čak 80 miliona eura za Gvardiola, a njemački klub je potom postavio cijenu za koju 21-godišnji defanzivac može ići.

To je cifra od 110 miliona eura. Tolika je otkupna klauzula hrvatskog fudbalera koji bi lako mogao postati najskuplji defanzivac svijeta.

Oglasi

Međutim, nije se ova informacija dopala Chelseaju. Iako su za mnoge prosječne igrače izdvajali nestvarne cifre, ova za Gvardiola im je trenutno prevelika.

Dobra stvar je što ova klauzula počinje da važi tek od nove sezone. Klubovi moraju ekspresno reagovati ako žele Gvardiola po nižoj cijeni, no teško je očekivati da će iko uspjeti do kraja ove sezone dogovoriti dolazak odličnog fudbalera.

Ni u RB Leipzigu sigurno ne žele izgubiti 30-ak miliona eura. Oni su jasni u svom stavu da Joško nije na prodaju, ali će cifra koju žele vjerovatno otvoriti sva vrata u ovom klubu.

Gvardiol se pored Chelseaja i Cityja povezivao i s Real Madridom. Kraljevima je međutim preskup i mnogo je realnije očekivati da će 21-godišnji Hrvat zaigrati u Premiershipu.

Joško Gvardiol je član RB Leipziga od 2020. godine, ali se klubu pridružio godinu dana kasnije nakon posudbe u Dinamu u čijim redovima je i ponikao.

Oglasi

U redovima njemačkog kluba Gvardiol je odigrao 75 utakmica i postigao je četiri pogotka. Za Vatrene je nastupio 19 puta uz dva pogotka.

Projekat od preko 600 miliona eura u rukama Zinedinea Zidanea

Zinedine Zidane (50) odlučio se vratiti trenerskom poslu i legendarnog Francuza ćemo od ljeta vjerovatno gledati na klupi nekog od evropskih velikana. Za njega postoji veliki interes, a španski list 'Sport' piše kako bi Zizou mogao sjesti na klupu londonskog Chelseaja.

Zinedine Zidane nalazi se na pauzi od trenerskog posla. Nakon što je napustio Real Madrid u maju 2021. godine, odlučio se odmoriti i posvetiti drugim stvarima.

Sada je spreman da se vrati trenerskom poslu. To je nedavno potvrdio francuskim medijima i zatražio je malo strpljenja.

"Uskoro se vraćam. Sačekajte, samo malo strpljenja. Uskoro, uskoro. Nisam daleko od novog trenerskog posla", rekao je Zidane.

Oglasi

50-godišnji stručnjak karijeru bi mogao nastaviti u Chelseaju. Plavci nikako nisu zadovoljni onim što radi Graham Potter i spremni su da ga zamijene već na kraju ove sezone.

Zidane je, tvrdi Sport, kandidat broj jedan za novog menadžera velikana sa Stamford Bridgea. Pored njega Plavci će razgovarati s nekadašnjim španskim selektorom Luisom Enriqueom te Robertom De Zerbijem.

Francuz se ranije povezivao s PSG-om i Juventusom. On je zainteresovan za preuzimanje i ovih ekipa, a ako bi to bio Chelsea, sačekao bi ga veliki projekat u kojeg je novi vlasnik Todd Boehly već uložio više od 600 miliona eura.

Toliko su Plavci u nepunih godinu dana uložili u pojačanja. Sigurno bi i Zidane imao svojih zahtjeva, ali vlasnik Chelseaja spreman je za sve što mu menadžeri traže. To je i pokazao prethodnih mjeseci.

Zidane je u trenerskoj karijeri radio samo u Real Madridu. U prvom mandatu na klupi španskog velikana je proveo godinu i po, vratio se ponovo u klub u martu 2019. i ostao je nešto više od dvije godine.

Od madridskog giganta oprostio se prošle godine, a s Realom je Zizou osvojio 11 trofeja od čega tri Lige prvaka, te po dva trofeja La Lige, Superkupa Španije i Evrope te FIFA klupskog prvenstva.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

U proteklom periodu ciljao je mjesto selektora reprezentacije Francuske. Ipak, Fudbalski savez je odlučio ostaviti Didiera Deschampsa na ovom mjestu i Zidane se potom odlučio okrenuti drugim ponudama.

Chelsea je trenutno na 10. mjestu tabele Premiershipa. Klub gotovo izvjesno neće igrati Evropu naredne sezone i to je svakako veliki udarac za Plavce.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ViniJr
U Chelsea-u možda imaju keša ali nisu toliki levati da bacaju lovu na ovog panja kojeg Messi preskoči okrenut leđima.
0 0
user1676286668
Da vrijedi te pare prodali bi ga davno....
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi