Objašnjenje je vrlo jednostavno: Zašto je Benzemi poništen gol u finalu?
Foto: Screenshot

Poništen zbog ofsajda

Objašnjenje je vrlo jednostavno: Zašto je Benzemi poništen gol u finalu?

Eldar Ganibegović

Real Madrid je u subotu po 14. put postao prvak Evrope. 

U finalu Lige prvaka odigranom u Parizu, Los Blancosi su pogotkom Viniciusa slavili s 1:0 protiv Liverpoola i tako osvojili svoju petu titulu prvaka od 2014. godine.

Krajem prvog poluvremena poništen je pogodak Karimu Benzemi pri rezultatu 0:0. Mišljenja su podijeljena, neki smatraju da je pogodak opravdano poništen, neki da ne, a sada je stigla zvanična potvrda - gol Benzeme opravdano je poništen, iako je prije no što je lopta došla do Francuza, njom odigrao Fabinho. 

Glavni koncept koji se mora razumjeti je oko toga kako se može smatrati da je igrač odigrao loptom. 

Mnogima je bilo jasno da je lopta došla od veznjaka Liverpoola Fabinha prije nego što je sletjela na noge Benzemi, koji je iskoristio priliku i zatresao mrežu engleskog viceprvaka. 

Morali su odlučiti je li Fabinho namjerno odigrao tu loptu ili se ona samo odbila od njega, a odlučeno je da on neije pokušao igrati loptom i stoga stoji ofsajd protiv Benzeme.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Odlučivanje o Fabinhovim namjerama je "siva zona", odnosno slobodna procjena i utisak sudije. Sučevo tumačenje u subotu smatralo je da je Fabinho skočio kako bi presreo Valverdeovo dodavanje, to je "dirkanje", a ne "igranje" loptom.

"Smatra se da igrač u ofsajd poziciji nije u ofsajdu kada primi loptu od protivnika koji dobrovoljno igra loptom", stoji u tekstu pravila.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1613662710
Cist offside samo neuki ljudi to ne mogu da shvate
7 19
Goran86
Treba svaki auto gol ubuduce ponistiti...jer nikom nije namjera. Ovo je cist gol a kad se trazi izgovor uvek se moze naci, narocito kod ovi izmisljeni pravila iz godine u godinu..
13 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi