Nerealan gol fudbalera Azerbejdžana, u Sofiji drama i autogol u 97. minuti za plasman na Euro!

Kvalifikacija za EP

Nerealan gol fudbalera Azerbejdžana, u Sofiji drama i autogol u 97. minuti za plasman na Euro!

Edmir Škorić

Nastavile su se kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a večeras je odigrano pet utakmica od 18 sati.

Potez večeri napravio je Mahmudov, fudbaler Azerbejdžana, koji je zabio golčinu sa 40-ak metara u 89. minuti. Tim je golom Azerbejdžan, vjerovali ili ne, dokjračio Šveđane, bilo je 3:0. Mahmudov je prvi gol postigao u 3. minuti, a u šestoj je Dadashov bio precizan.

Imala je Švedska igrača više od 57. minute kada je Mustafazada dobio direktan crveni karton, ali ni to nije pomoglo gostima da izbjegnu poraz, na kraju je on bio isuviše gorak.

Švedska nije imala rezultatski imperativ jer su iz grupe F Austrija i Belgija osigurale prva dva mjesta i odlazak na EP. Šveđani su treći sa sedam bodova, koliko sada ima i četvrtoplasirani Azerbejdžan, dok je Estonija na dnu tabele sa samo jednim bodom.

Oglasi

Mađarskoj je bio potreban barem bod u Sofiji da čekira kartu za Euro. Poveli su golom Adama u 10. minuti, ali je u 24. minuti Delev izjednačio na 1:1. Bugari su preko Despodova u 79. došli do preokreta. Obje selekcije kraj su dočekale sa deset ljudi u polju. Antov je u 37. dobio crveni karton kod Bugara, a na drugoj strani Kerkez u 57. minuti.

Činilo se da će Bugari doći do pobjede, ali je autogolom Petkova u 97. minuti Mađarska izvukla veliki bod i osigurala odlazak na Evropsko prvenstvo.

Crna Gora sada mora da savlada Litvaniju, onda i Mađarsku u Budimpešti, i da se nada da će Bugarska učiniti isto protiv Srbije u Leskovcu u nedjelju. Dakle, samo čudo može da spriječi slavlje Mađara...

Španija nije imala puno problema na Kipru, slavila je sa 3:1, a golove su postigli Yamal, Oyarazabal i i Joselu, dok je Pileas u 75. donio utješni gol Kipranima.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Austrija je u Talinu bila bolja od Estonije sa 2:0, a strijelci su bili Laimes i Lienhart u 26. i 40. minuti. Interesantan meč viđen je u Gruziji gdje je domaćin odigrao 2:2 sa Škotskom. Napolijeva zvijezda Kvaratskhelia dao je dva gola za Gruzijce, a McTominay i Shankland za Škotsku, koja je do boda došla u 93. minuti.

Škoti su osigurali sa Španijom plasman na Euro iz grupe A. Od 20:45 nove utakmice, a podsjetimo da bh. reprezentacija gostuje Luksemburgu, iako su za nas kvalifikacije završene,  pa će samo ostati selektoru Savi Miloševiću da uigrava ekipu za martovske izazove kada ćemo kroz baraž Lige nacija pokušati da se domognemo Njemačke.

Top Komentari

user1685882437
Savi odlično ide uigravanje, tek je 3:0 za Luxemburg.
0 0
user1685882437
Savi odlično ide uigravanje, tek je 3:0 za Luxemburg.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi