Na današnji dan prije tri desetljeća jedan od najboljih klubova 90-ih je prvi put ušao u ligu

Tim kojeg svi simpatišu

Na današnji dan prije tri desetljeća jedan od najboljih klubova 90-ih je prvi put ušao u ligu

A. Čaušević
Teme:

Ako je engleski Premiership danas fudbalska NBA liga sredinom 90-ih godina prošlog vijeka s punim pravom taj epitet je nosila Serije A. Apenini su bili omiljena destinacija najvećih fudbalskih zvijezda tog vremena. 

Osim standardnih velikana Juventusa, Intera i Milana jednu od značajnijih uloga u Italiji, ali i Evropi tada je mala i Parma, popularni Mljekari s Enio Tardinija.

Na današnji dan 1990. godine po prvi put u klupskoj historiji Parma je izborila plasman u Seriju A. Na to se čekalo 87 godine, a došlo je nakon pobjede nad Reggianom sa 2:0.

Nakon toga uslijedile su najbolje godine u historiji kluba. Zahvaljujući sponzoru Parmalat ekipa je bila prepuna zvijezda, a stizali su i trofeji kako na domaćem tako i međunardnom nivou.

Neka od zvučnih imena su Hristo Stoickhov, Faustino Asprilla, Thomas Brolin, Faboi Cannavaro, Enrico Chiesa, Lillian Thuram, Hernan Crespo, Juan Sebastian Veron, Dinno Baggio i drugi.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Osvojena su tri Kup Italije, Kup Kupova, dva Kup Uefa i Evropski Superkup. Najbolnija je svakako završnica sezone 1996/97 kada je u velikoj borbi izgubljen Scudetto od Juventusa.

Inače, Parma je bankrotirala 2015. godine, osnovan je novi klub pod nazivom Parma Calcio 1913 koji je izborio tri promocije u nizu te se prije dvije godine vratio u Seriju A, tamo gdje je ovom simpatičnom klubu i mjesto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi