Pep Guardiola je samo jednom svoje igrače pitao za savjet i doživio najveću sramotu ikad

Pogrešna odluka

Pep Guardiola je samo jednom svoje igrače pitao za savjet i doživio najveću sramotu ikad

Edmir Škorić

Pep Guardiola je osvajao Ligu prvaka sa Barcelonom i Manchester Cityjem prošle godine, pa se s razlogom smatra jednim od najboljih trenera današnjice. Za mnoge ipak i najbolji i zaista im niko ne može reći da nisu u pravu.

Pep Guardiola je Cityju donio tripletu prošle sezone i ove brani naslove u Premier ligi i Ligi prvaka. Svojevremeno je radio čuda kao trener Barcelone, a dobar posao obavljao je i na klupi Bayerna, mada žali što s Bavarcima nije osvojio Ligu prvaka.

U svojoj prvoj sezoni u Minhenu, Guardiola je bio pod velikim pritiskom jer je u istoj Bayern imao za cilj da odbrani trofej Lige prvaka osvojen sezonu ranije.

Bavarci su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka u sezoni 2013/2014 izgubili od Real Madrida rezultatom 1:0, utakmica se igrala na Santiago Bernabeu. Prije domaće utakmice Guardiola je zamolio igrače da mu daju nekoliko savjeta.

Ekipa je tada rekla treneru da se fokusiraju na odbranu u revanšu, Guardiola ih je poslušao, a na kraju utakmice bilo je 4:0 za Madriđane. To se smatra i najvećom greškom u trenerskoj karijeri ovog sjajnog stručnjaka.

Oglasi

Na kraju ove utakmice Manuel Neuer, tadašnji, a i sadašnji golman minhenskog Bayerna, otkrio je da je ekipa odstupila od filozofije igre koju je nametnuo Guardiola, što ih je koštalo eliminacije iz Lige prvaka.

“Odstupili smo od filozofije koju smo imali cijelu godinu. Shvatili smo da to nismo trebali učiniti. Nije slušao sebe i tražio je previše od nas", otkrio je Neuer.

Na klupi Bayerna Guardiola je odradio 161 utakmicu i ostvario čak 124 pobjede, 16 remija i 21 poraz uz 414 datih i 128 primljenih golova.

Tada su za Bayern igrali David Alaba, Thomas Muller, Arjen Robben, Franck Ribery, Phiippe Lahm, Rafinha, Mario Gotze, Mario Mandžukić...

Oglasi

Kada govorimo o duelima s Realom, u porazu 4:0 u Minhenu po dva gola dali su bivši igrači Kraljeva Cristiano Ronaldo i Sergio Ramos, a asistirali su Pepe, Gareth Bale i Luka Modrić. Samo su Modrić i Dani Carvajal iz tog tima i dalje u ekipi Reala.

Guardiola je nakon Bayerna sjeo na klupu Cityja i s Englezima radi vrhunske stvari te se Građani danas opravdano smatraju glavnim favoritom ponovo za osvajanje Lige prvaka i sigurno su među tri najbolje ekipe na svijetu.

Koji tim Pep Guardiola nikada ne bi trenirao?

Uveliko se govori o tome gdje će Pep nastaviti svoju veličanstvenu karijeru. Spominju se razne opcije, neki vjeruju da je došlo vrijeme da bude i selektor, ali ništa prije ljeta se neće događati.

Iako je uspješan trener, Marti Perarnau, čovjek koji je napisao Guardiolinu biografiju, tvrdi da on nikada neće dospjeti na klupu španske reprezentacije i otkriva zašto.

“Ne mislim da postoji sportski razlog zašto Guardiola ne može trenirati špansku reprezentaciju, ali postoji društveni. Mislim da postoji nekoliko društvenih razloga. Očito je da bi odbio biti selektor Španije i da takvo što nije moguće", poručio je Perarnau, pa pojašnjava:

Oglasi

"Značajan dio Španaca misli drugačije od Pepa i zato postoji velika prepreka, ali to je nešto društveno. Ne mislim da je to politički".

"Mislim da nikada ne bi mogao ući ni u planove Španskog fudbalskog saveza, ali iz istog razloga. To bi izazvalo nepotreban sukob za obje strane. Zašto biste htjeli upasti u tu zbrku? Tako ja vidim stvari." , rekao je Marti Perarnau, prenosi Marca.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Guardiola je ranije nagovještavao da bi volio da vodi reprezentaciju, no očito ne Španije.

“Sljedeći korak mogao bi biti treniranje reprezentacije, ako budem imao priliku. Moram se odmoriti nakon Cityja. Možda će to biti put koji izaberem. Volio bih biti selektor na Euru, Copa Americi ili Svjetskom prvenstvu.” , rekao je Guardiola 2021. godine.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi