Trijumf Arsenala se nije slavio samo u Engleskoj i Nizozemska je imala razloga za slavlje
FOTO: EPA

Dosta dilema otklonjeno

Trijumf Arsenala se nije slavio samo u Engleskoj i Nizozemska je imala razloga za slavlje

H. Zilić

Arsenal je nakon boljeg izvođenja penala eliminisao Porto u osmini finala Lige prvaka i plasirao se među četiri najbolja tima na Starom konitnentu, a pomenuti susret se sa nestrpljenjem pratio i u Nizozemskoj među navijačima vodećih klubova u ovoj zemlji.

Eliminacija Porta znači da će Nizozemska gotovo sigurno od sezone 2024/2025 imati tri predstavnika u novom formatu Lige prvaka gdje će učestvovati 36 klubova i format koji će se igrati ligaški.

Prvih pet evropskih liga imat će po četiri kluba, šestoplasirana država će imati tri kluba, a upravo u borbi za šesto mjesto bili su Nizozemska i Portugal.

Porto je bio najveća šansa Portugalcima, ali nakon ispadanja od Arsenala, Nizozemci lakše dišu.

Nizozemska je imala oko 4.000 poena više od Portugala, a ove sezone su obje države ostale skoro na istim procentima jer su imali po jedan klub u nokaut fazi Lige prvaka i po jedan klub u nokaut fazi ostalih evropskih takmičenja.

Oglasi

Da je Porto prošao Arsenal, onda bi PSV morao preskočiti Dortmund i plasirati se u četvrtfinale Lige prvaka, ali i Ajax da prođe u četvrtinu finala Konferencijske lig preko Aston Ville, pod uslovom da Benfica ne izbaci Rangersa u osmini finala Evropa lige.

Ipak, eliminacija Porta je otklonila skoro sve dileme, tako da Portugalce sada ne može spasiti ni eventualno osvajanje Evropa lige od strane Benfice.

Nizozemska čak ima i priliku da uđe u TOP 5 i prestigne Francusku, ali trebalo bi se dosta toga poklopiti.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

PSV Eindhoven bi morao doći minimalno do polufinala Lige prvaka, a Ajax da osvoji Konferencijsku ligu, pod uslovom da PSG ne ode u polufinale Lige prvaka, odosno Marsseille i Lille ne dođu do polufinala Evropa lige i Konferencijske lige, što je ipak samo teorija.

Prema trenutnom stanju, Francuska ima 64.997 koeficijent na petoj poziciji, šestoplasirana Nizozemska ima 61.3000, a sedmoplasirani Portugal 55.482.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi