Historijska noć u fudbalu: Sudija uz pomoć VAR-a poništio gol, a cijeli stadion čuo šta je rekao

Njegov glas čuo se preko razglasa

Historijska noć u fudbalu: Sudija uz pomoć VAR-a poništio gol, a cijeli stadion čuo šta je rekao

E. Čaušević

Rio Ave i Braga večeras su odigrali utakmicu bez golova u okviru 25. kola prvenstva u Portugalu, no ova utakmica ušla je u historiju zbog činjenice da su navijači po prvi put mogli čuti na razglasu na stadionu objašnjenje sudije dok je bio u komunikaciji s VAR sobom.

Utakmica u kojoj su igrali Rio Ave i Braga večeras nije ponudila neka velika uzbuđenja, te i pored nekoliko velikih prilika s obje strane na kraju su izostali golovi.

Okršaj ovih klubova završen je bez golova, ali mreža se u drugom poluvremenu zatresla kada je Braga povela sa 1:0, no na kraju je pogodak poništen.

U centru pažnje u 64. minuti našao se Banza koji je zabio pogodak za vodstvo gostiju, no ubrzo nakon toga slavlje igrača Brage je prekinuto kada je sudija dobio informaciju iz VAR sobe da pogodak ne treba biti priznat.

Na kraju gol igrača Brage poništen je zbog ofsajda, no po prvi put u historiji sudija je morao svima na stadionu objasniti svoju odluku.

Oglasi

Naime, u Portugalu je donesena odluka da glavni sudija kada je u komunikaciji s VAR sobom i kada donese odluku mora istu reći putem razglasa na stadionu.

Tako je večeras sudija Verissimo postao prvi u historiji fudbala čiji se glas čuo na razglasu na stadionu, te su svi navijači mogli da čuju njegovo objašnjenje zašto pogodak Brage neće biti priznat.

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Verissimo se obratio svima na stadionu i objasnio da je bio ofsajd i da gol Banze neće biti priznat, te je na taj način ušao u historiju.

Portugalci žele da budu što više transparentni kada je VAR u pitanju, te sudije svaku odluku sada koju donesu uz pomoću VAR-a moraju objasniti cijelom stadionu, odnosno sve se čuje na razglasu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi