Rooney kao jocker sa klupe
Rooney i dalje trese mreže

Novi trofej za Fergusona i Manchester United

Rooney kao jocker sa klupe

M. Maksimović

Fudbaleri Manchester uniteda su po četvrti put u svojoj istoriji osvojili Liga kup. U finalnoj utakmici
odigranoj na Wembleyu pred 89.000 gledalaca Manchester United je savladao Aston Villu 2:1, a gol odluke je postigao Wayne Rooney 16 minuta prije kraja utakmice. Ovo je bio 12 gol Rooneya u devet utakmica, ukupno 28 ove sezone, dok je Alex Ferguson osvojio svoj 32.trofej u karijeri.

Manchester United je ušao u utakmicu oslabljen neigranjem Nanija, Ferdinanda, Giggsa, Andersona, van der Sara, Hargreavesa i O'Shee, dok je Rooney ostao na klupi, pa su priliku od prve minute dobili Owen i Berbatov.  Aston Villa se našla u finalu Liga kupa nakon 1996.godine, ali ovaj put bez  Harewooda i Reo - Cokera.

Upravo je Aston Villa krenula golom nakon četiri minute igre. Nemanja Vidić je srušio u kaznenom prostoru Gabriela Agbonlahora, a siguran izvođač jedanesterca je James Milner. osam minuta kasnije uzvraća Manchester United. Richard Dunne je izgubio loptu u duelu sa Dimitrom Berbatovim, a na pravom mjestu je bio Michael Owen koji pogađa za 1:1.

U nastavku je Villa prijetila, međutim kako je vrijeme odmicalo tako je bilo sve manje posla za Tomasa Kuszczaka i Breda Friedela. Najbolju priliku je na isteku prvih 45 minuta imao Koreanac Park koji pogađa stativu. U finišu prvog dijela Ferguson je poslao na teren Wayne Rooneya koji mijenja Michaela Owena, što se brzo osjetilo na terenu.Već na početku  drugog dijela Rooney je počeo prijetiti i stvarati probleme Friedelu i odbrani Aston Ville. Manchester je počeo igrati otvoreno, a kao plod takve igre stiže i gol u 75.minuti.

Antonio Valencija je centirao, a Rooney je glavom poslao loptu pod prečku gola golmana Friedela. Naravno nakon primljenog gola Aston Villa se još više otvorila, pa je bilo i više prilika za Roonaya i Dimitra Berbatova. Rooney je pogodio stativu, baš kao što je se na suprotnoj strani zatresla prečka gola Kuszczaka.

Najbolju priliku za izjednačenje je imao Richard Dunne koji je
nakon centrašuta glavom šutirao sa par metara, samo pored gola. Ubacio je Martin O'Neill i iskusnog Johna Carewa, ali ni to nije urodilo plodom.

Manchester je uzeo novi trofej bez pola ekipe, dok Aston Villa ostaje na pet trofeja u Liga kupu, posljednji je osvojila 1996.godine.

Carling Cup, Finale:
Manchester United - Aston Villa 2:1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.