S pancirkom se pojavio na Kongresu FIFA-e i poslao snažnu poruku

Predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza

S pancirkom se pojavio na Kongresu FIFA-e i poslao snažnu poruku

E. Škorić

U Dohi u Kataru predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza Andrij Pavelko pojavio se noseći pancirni prsluk.

U Dohi je održan Kongres FIFA-e, koji je odlučio da ne isključi Rusiju iz svoje zajednice. Rusi su na Kongresu imali dva delegata - Aleksandra Alajeva i Alekseja Sorokina. Prvi je glavni sekretar Ruskog nogometnog saveza, a drugi bivši predsjednik organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Međutim, Ukrajina nije imala predstavnika na ovom kongresu. U jednom trenutku na ekrane je emitirana video poruka predsjednika Ukrajinskog nogometnog saveza Andrija Pavelka u Kijevu, gradu koji su Rusi teško bombardirali.

"Nakon 24. februara nismo imali prilike da se bavimo ovim lijepim sportom. Više od mjesec dana branimo svoju zemlju i odupiremo se vojnoj agresiji Rusije. Za to vrijeme primio sam tužnu vijest o smrti nekih predstavnika ukrajinske nogometnet zajednice. Ubila ih je ruska vojska, jedna od najvećih na svijetu", kazao je predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza, nastavivši:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Nogomet je stavljen na čekanje jer odrasli i djeca u Ukrajini svakodnevno umiru. Kao što znate, Ukrajina je ponudila tri dobitnika Zlatne lopte, a među ubijenom djecom mogao je biti još jedna zlatni talent ukrajinskog nogometa. Želim poslati poruku zahvale na podršci od strane međunarodne nogometne zajednice. Hvala zemljama koje sada ugošćuju naše nogometaše, pogotovo mlade, koji su bili brisiljeni da bježe od rata. Hvala svima i na humanitarnoj pomoći".

"Ne možemo šutjeti. Ne želimo više čuti protuzračne alarme u našim gradovima, želimo čuti pjesme navijača. Želimo da se borbe više ne vode na ulicama, oružjem, nego na stadionima, u poštenom nogometnom dvoboju. Želimo da navijači eksplodiraju od veselja na stadionima, kada njihov omiljeni tim postigne gol, a ne da slušaju eksplozije bombi", poručio je emotivni Pavelko.

Top Komentari

Goran86
Medijska paznja
1 4
emanuelmacron
dragi ukrajinci izdace vas dvolicna evropa,kao i Bosnu, i ako vas ne pokore ostavice vas u ****ima da zivite sa svojim ubicama kao i mi,
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti