Mjesec dana pred meč s Argentinom Safet Sušić je tačno znao šta će uraditi i to je bio pun pogodak

Pružiti šansu i vjerovati u mlade igrače je budućnost svakog tima

Mjesec dana pred meč s Argentinom Safet Sušić je tačno znao šta će uraditi i to je bio pun pogodak

E. Čaušević

Safet Sušić je jedini selektor koji je uspio odvesti Bosnu i Hercegovinu na veliko takmičenje, a na raspolaganju je imao zaista sjajnu generaciju.

Sušić se sa Zmajevima plasirao na Svjetsko prvenstvo 2014. godine koje se igralo u Brazilu. Bh. reprezentacija je u grupi bila s Argentinom, Nigerijom i Iranom i bili smo veoma blizu plasmana u nokaut fazu.

Naš tim je u prvom historijskom meču na Mundijalu igrao protiv Argentine koja je bila jedan od glavnih favorita za osvajanje medalje što su kasnije i dokazali jer su stigli čak do finala.

Bh. reprezentacija je u tom meču poražena sa 2:1, a jedini gol za naš tim postigao je Vedad Ibišević. No, nakon utakmice protiv Argentine u kojoj se bh. tim pokazao u zaista odličnom svjetlu u prvi plan je iskočio Muhamed Bešić.

Bešić je protiv Gaučosa odigrao jednu od najboljih utakmica u svojoj karijeri koja ga je stavila na "fudbalsku mapu". Imao je najteži zadatak, a to je da zaustavi Lionela Messija.

Mnogi su bili skeptični oko toga, ali je Bešić odradio fantastičan posao i odlično je čuvao Messija. Doduše, Messi je zabio gol za 2:0, ali mnogi su sigurni da bi ga Bešić i tada uspio stići i zaustaviti da mu nije zasmetao Ermin Bičakčić.

Oglasi

Bešić se pokazao kao odlično rješenje za Safeta Sušića u veznom redu iako su mnogi bili skeptični oko odluke da on čuva Messija. No, Sušić je mjesec dana ranije prilikom objave spiska jasno rekao koliko vjeruje u Bešića i pokazao je da ga instinkt ne vara.

"Što se tiče Muhameda Bešića on kod mene uopšte nije bio u dilemi. Već mjesec dana znam da ću ga pozvati. Nisam ga pozvao da igra i konkuriše za mjesto stopera. On je jedini igrač od ova 24 igrača na spisku koji ako mi bude trebalo da naprimjer zaustavimo Messija može da odgovori na moje zahtjeve. Momak dobro igra u Mađarskoj i s njim nikada nisam imao nikakvih problema. Kada sam ga prvi put pozvao protiv Meksika odigrao je fenomenalno utakmicu. Nakon toga se vratio u klub i ne znam zašto nije igrao. Otišao je u Mađarsku i već godinu dana tamo je jedan od najboljih mladih igrača", rekao je Sušić 5. maja 2014. godine i dodao.

"On je dobar momak i vjerujem da može da doprinese dosta toga reprezentaciji. Imali smo mali nesporazum, ne ja nego Vlado Jagodić, ali se to izgladilo. Došao je i izvinio se, Vlado mi je rekao da se izuzetno ponašao i igrao i to je razlog zašto sam ga pozvao"

Mnogi evropski klubovi su na meču između Argentine i BiH zapazili upravo Bešića koji se našao na radaru nekoliko zanimljivih ekipa. No, tada je najuporniji bio Everton koji je uspio da dovede Bešića u svoje redove.

Bešić je i kasnije imao nekoliko odličnih nastupa u dresu reprezentacije, ali u klubu nije uspio da se nametne koliko je htio. Nekako je "nestao" sa scene prethodnih godinu dana, ali i dalje nije kasno da oživi karijeru jer ima tek 29 godina.

Vratio se u Ferencvaroš gdje se lagano vraća u formu i sigurno je da mu je cilj da ponovo obuče dres naše reprezentacije. U svemu ovome što se dešava oko našeg tima sigurno je da bi iskustvo Bešića itekako dobro došlo na terenu, ali i u svlačionici Zmajeva.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Sušić je ovim primjerom pokazao koliko dobro je upućen u svakog igrača našeg tima i koliko ko može dati, te je vjerovao u to do samog kraja. Bešić mu se odužio na najbolji način jer je meč protiv Argentine i čuvanje Messija ono što je obilježilo njegovu dosadašnju karijeru. To je možda i najbolji put za Ivayla Peteva da šansu pruži nekim novim igračima i bitno je samo imati vjere u njih. Idealna je prilika da se naš stručni štab osvrne na mladu i juniorsku reprezentaciju jer talenta sigurno ima samo im treba pružiti priliku i vjerovati u njih.

Nadati se da će se Bešić u Ferencvarošu vratiti u svoju nekadašnju formu jer je jasno koliko bi nam značio takav igrač u reprezentaciji koja prolazi kroz zaista težak period.

Top Komentari

Jasminn
Ma ne bojim se ja Argentine....tu smo mi jaki...igraju ljudi bas ko zmajevi....tu kad odigras dobro odmah se prodas, pa Besic je vecinom zbog te tekme otisao u Everton. Mene je strah Kazahstana, Kipra, Finske....a u zadnje vrijeme poceo sam se bojati i Luksemburga, Andore, Lihtestajna, mozda cak i Jedinstva iz Bihaca ili Borca iz Banja Luke
16 0
enko
Ovdje pod jedan,vratit se u trening centar,od****t*menadjere,nepozivati one koji sjede na klupi i nikako ne ulaze a izuzetak bi bili oni iz lige petice jer tamo je konkurencija jaka,zabraniti clanovima izvrsnog odbora ,osim predsjednika i zamjenika da putuju sa reprezentacijom dolaze na okupljanja,sklonuti onu pecikozu i izabrati novog generalnog sekretara koji je vrhunski operativac.napraviti cistku skauta koji vec od pionira suruju sa menadjerima i veza su selektor-menadjer,javna tajna je to.eto napretka
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi