Hoće li posljednji transfer u Saudijsku Arabiju promijeniti nogomet?

U Engleskoj su zabrinuti

Hoće li posljednji transfer u Saudijsku Arabiju promijeniti nogomet?

E. Škorić

Kako bi privukla pozornost na svoju vlastitu nogometnu ligu, Saudijska Arabija pokušava privući sve više igrača iz najboljih evropskih liga. Nedavni potez mogao bi čak malo promijeniti nogomet.

Kako bi privukao pozornost svijeta na Saudijsku Arabiju, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman sastavio je nacionalni plan za razvoj domaćeg nogometa.

Najprije je pustinjska država uložila novac u Newcastle United, što se isprva pokazalo velikim uspjehom zbog kvalifikacija za Ligu prvaka. Sada, međutim, kreću ulaganja u vlastitu ligu.

Još zimus je Cristiano Ronaldo otišao u Al Nassr, a nekoliko mjeseci krenuće žestoka ofanzivca bogatih Saudijaca. Doveli su Karima Benzemu i N'Goloa Kantea, a pred potpisom su i Edouard Mendy, Ruben Neves i Hakim Ziyech.

Prema stručnjaku za transfere Fabriziu Romanu, Saudijska Arabija pokušava da namami i Bernarda Silvu u pustinjsku državu. To bi ga, uz Rubena Nevesa, učinilo jednim od prvih igrača koji bi mogao prijeći u saudijsku Pro ligu ispod 30 godina.

Oglasi

Ne sviđa se svima činjenica da Saudijska Arabija sada pokušava angažirati mlađe zvijezde iz Evrope. Liverpoolova legenda Jamie Carragher nedavno je tvitao: "Nisam bio zabrinut zbog toga što saudijska liga uzima igrače u 30-ima, pomalo sam bio zabrinut zbog igrača ispod te dobi (Neves), ali ako se Silvin transfer dogodi, osjeća se to kao promjena igre".

O brojnim transferima iz Premier lige u pustinjsku državu nedavno se negativno izjasnio i Unitedova legenda Gary Neville. Čak zahtijeva da liga zabrani transfere u Saudijsku Arabiju.

Carragher je napisao: "Saudijci su preuzeli golf, velike bokserske mečeve, a sada žele preuzeti i nogomet!!! Ovo sportsko pranje mora prestati!”

Saudijska Arabija: Novac nije problem

Ipak, Saudijska Arabija postavlja nove standarde. Čini se da novac nije problem u postizanju cilja da se možemo natjecati s Evropom.

Poput Newcastle Uniteda, četiri najveća tradicionalna kluba u zemlji (Al Hilal, Al Nassr, Al ittihad i Al Ahli) također pripadaju 75 posto javnog investicijskog fonda, a time i državi nakon provedene reforme.

To je omogućilo Al Hili da Lionelu Messiju ponudi godišnju plaću do 300 miliona eura - iako se Messi ipak odlučio pridružiti Inter Miamiju.

Nije isključeno da bi Silva transferom iz Manchester Cityja u Saudijsku Arabiju zacrtao novi smjer i mnogi se s pravom pitaju kuda sve ovo vodi, no definitivno ćemo za razliku od prethodnih godina ovaj put sa jako puno pažnje pratiti utakmice u Saudijskoj Arabiji.

Top Komentari

zeničkidokosti
Za 5 godina će liga biti po imenima jača od Francuske, Njemačke, Portugalske lige. A za 10 će biti najjača.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije