Je li došlo vrijeme da Hrvatska nakon tri medalje osvoji i prvo zlato?

Vatreni večeras igraju veliko finale

Je li došlo vrijeme da Hrvatska nakon tri medalje osvoji i prvo zlato?

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Hrvatske najuspješnija je od svih balkanskih selekcija, a večeras ima šansu da nakon tri osvojene medalje na Svjetskim prvenstvima stigne i to prvog zlata, s obzirom na to da igra finale Lige nacija.

Mjesec juni je osim za utakmice trećeg i četvrtog kola kvalifikacija za EURO rezervisan i za završni turnir Lige nacija koji se igra u Nizozemskoj. Danas su na rasporedu utakmice za 3. mjesto i finalni meč. 

Na teren će prvo na De Grolsch Veste stadionu u Enschedeu domaća Nizozemska i Italija. Oni će se borizi za bronzu, a taj meč na rasporedu je od 15 sati.

Pravi spektakl slijedi od 20:45 sati na De Kuip stadionu u Rotterdamu, gdje će snage u finalnoj utakmici odmjeriti Hrvatska i Španija.

Izabranici Zlatka Dalića tako će doći do svoje četvrte medalje u historiji, a vidjet ćemo je li došlo vrijeme da se Hrvatska okiti i prvim zlatom.

Oglasi

Podsjetimo, prvu medalju osvojili su 1998. godine na debitantskom Svjetskom prvenstvu kada su bili treći pod vodstvom pokojnog Miroslava Ćire Blaževića.

Dvadeset godina kasnije su na SP u Rusiji stigli do finala i osvojili srebro nakon poraza od Francuske, da bi na minulom Mundijalu u Kataru ponovo stigli do bronze pobjedom protiv Maroka u meču za treće mjesto.

Zlatko Dalić je tako Vatrene predvodio do treće medalje, a protivnik nimalo nije lagan i vidjet ćemo ko će nakon Portugala i Francuske osvojiti treće izdanje Lige nacija.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Hrvatska je osam puta u historiji igrala protiv Španije. Dva puta je pobijedila, jednom remizirala i pet puta izgubila, uključujući i onaj posljednji meč odigran na prethodnom EURO-u u osmini finala kada je Crvena furija slavila nakon produžetaka s 3:5.

Podsjetimo, i naša reprezentacija u idućem izdanju igrati će elitnu diviziju Lige nacija, a vidjet ćemo da li ćemo se možda sastati upravo s Hrvatskom u grupi.

Top Komentari

pero98
Idemo po zlato. SRETNO VATRENI
0 0
sloboda2
Ne, Spanija osvaja!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi