Starta nova sezona u Prvoj ligi FBiH: Prvo kolo donosi i prva uzbuđenja
Počinje nova sezona u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Kreće pohod za ulazak u elitni rang bh. nogometa

Starta nova sezona u Prvoj ligi FBiH: Prvo kolo donosi i prva uzbuđenja

E. Oštraković

U subotu će započeti nova sezona u Prvoj ligi FBiH, te nas sigurno očekuje mnogo uzbuđenja.

Ne zato što su mnogi klubovi istakli kandidaturu za višim rangom, nego baš suprotno. Klubovi su pred ovu sezonu radili u velikoj tišini, te su sramežljivo izjavljivalji da će se pokušati izboriti za ulazak u Premijer ligu.

Prvo kolo donosi nam i prva uzbuđenja. Sve utakmice igraju se sutra.

Ekipa Slavena će u Živinicama dočekati Olimpik. Slaven je prošle sezone do samoga kraja vodio bitku za opstanak, dok je Olimpik pokušao da uđe u viši rang. Sigurno je da će ekipa iz Živinica u ovoj utakmici tražiti pobjedu kako bi se u najboljem svjetlu novi tim predstavio domaćim navijačima, dok i Olimpik želi sezonu započeti pobjedom i tako ponovo potvrditi ambicije za sami vrh tabele. Gosti su ipak u blagoj prednosti.

Jedan od sramežljivih konkurenata za Premijer ligu je ekipa TOŠK-a iz Tešnja. Oni su prošle sezone napravili sjajan uspjeh jer su završili treći te igrali polufinale KUP-a Bosne i Hercegovine. Sezonu otvaraju na teškom gostovanju u Konjicu kod Igmana, koji će ponovo na svom terenu svakoj ekipi biti jako tvrd orah. Očekuje se neizvjestan meč u kojem će odlučivati nijanse.

Orašje, predvođeno povratnikom na klupu, sjajnim Matom Neretljakom, je jedan od klubova koji je  jasno i glasno rekao su mu ambicije vezane za Premijer ligu. Labudovi sa Save sezonu otvaraju na domaćem terenu, a u goste im ulazi uvijek neugodni Rudar Kakanj koji svakoj ekipi može napraviti probleme, pa se i u Orašju očekuje kvalitetan meč.

Još jedan od potajnih kandidata za prvo mjesto je ekipa Zvijezde iz Gradačca. Iako su kasno krenuli sa pripremama, napravili su sjajnu ekipu, te bi mogli biti 'napasti' prvo mjesto. Prvo kolo donosi Zvijezdi gostovanje kod Jedinstva u kojem bi se odmah na startu sezone mogli vidjeti dometi Zvijezde. Jedinstvo je mlada, ali nimalo naivna ekipa, predvođena Vladom Jagodićem, koja će od domaćeg terena pokušati napraviti neosvojivu tvrđavu, kao što je to bilo godinama unazad.

Novajlija u ligi, ekipa Radnika iz Hadžića u prvom kolu igra pred domaćom publikom, a protivnik je dojučerašnji premijerligaš, ekipa GOŠK-a. Radnik je nepoznanica za sve ekipe, ali isto je i GOŠK koji je nakon ispadanja iz Premijer lige uveliko promijenio ekipu. Uprkos tome ekipa iz Gabele bi trebala biti najveći favorit za ulazak u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, no Damir Beća sa svojim golobradim mladićia sigurno neće lako pasti, čak naprotiv.

Goražde i Metalleghe su u većem dijelu prošle sezone bili u sredini tabele, a to bi trebao biti slučaj i ove godine. Niti jedna ekipa nema toliko jak igrački kadar koji bi mogao napasti prvo mjesto, ali su čini se dovoljno jaki da izbjegnu borbu za opstanak u ligi. Oni se u prvom kolu sastaju u Goraždu. Očekuje se efikasan meč.

Još jedan povratnik u ovu ligu je ekipa Budućnosti iz Banovića. Oni su u pripremnom periodu pokazali da mogu igrati jako dobar, brz i dopadljiv nogomet, te bi mogli pokvariti planove mnogim ekipama. Ukoliko budu imali ambicije, mogli bi biti i jedan od potajnih favorit za prvo mjesto. Oni u prvom kolu gostuju kod jako nezgodnog domaćina, ekipe Čapljine, koja jako rijetko gubi bodove na domaćem terenu, no nisu se pojačali, pa ih sigurno očekuje teška sezona.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Posljednji novajlija u ligi je ekipa Travnika. Oni će u prvom kolu dočekati već sada prekaljenu ekipu u ovom rangu takmičenja, gračaničko Bratstvo. Gračanlije su u sezonama koje su iza nas pokazale da su u stanju da pobijede svakog, ali i da izgube od mnogo slabijih protivnika od sebe. Sa druge strane Travnik je velika nepoznanica, te je sigurno da sve ljubitelje nogometa očekuje jako dobra utakmica u Travniku. Veziri će gotovo sigurno voditi borbu za opstanak.

Sve utakmice 1. kola Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine igraju se u subotu sa početkom od 17:30 sati.

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi