Tvrdi da mu se Messi divio, a karijeru završio kao veliki anonimus u nižoj ligi Poljske

Za njega je malo ko i čuo

Tvrdi da mu se Messi divio, a karijeru završio kao veliki anonimus u nižoj ligi Poljske

E. Škorić

Lionel Messi je krajem prošle godine osvojio sedmu Zlatnu loptu i za mnoge je najbolji nogometaš svih vremena.

Messi je najveći dio karijere proveo u Barceloni, a stasao je u popularnoj akademiji La Masia, koja je iznjedrila mnoge velike majstore.

Član La Masije bio ej i Mkhanyeseli Siwahla, danas 33-godišnjak koji se odlučio oprostiti od nogometa 2019. godine.

Južnoafrikanac je kao junior bio u Ajaxovoj akademiji u Cape Townu u Južnoj Africi, a kada je imao oko 14 godina bio je na audiciji za La Masiju, poznatu Barceloninu akademiju.

Siwahla je nedavno rekao da je dvije sedmice bio Messijev kolega, te da je Argentinac bio impresioniran njegovim kvalitetama. Ipak, unatoč tome, nije ostvario zapaženu karijeru.

"Trenirao sam s juniorima Barcelone i Lionel Messi je bio tamo. Messi je tada još bio junior, 2002., 2003. godine.S njim sam igrao dvije-tri sedmice. Otišao sam na turneju po Njemačkoj, ali kada sam se vratio, ništa se nije ostvarilo. Messi je bio impresioniran onim što sam radio na treninzima i u utakmicama. Ponekad je vikao na druge saigrače kada ne bi dobio loptu, ali kada sam je ja imao u nogama, znao je da je sve u redu i da neće biti problema", ispričao je Siwahla.

Mogao sam učiniti sve što je i on radio, poput driblinga ili sjajnih dodavanja. Sretan sam zbog njega i imam lijepe uspomene na vrijeme kada sam igrao s njim. Trebao sam biti nogometaš u Barceloni, čak i Ajax Cape Town to zna, ali ne znam šta se dogodilo. Ne shvatam to osobno, jer nije bilo suđeno. Ne želim reći da je neko blokirao moj transfer. Kažem da je Bog imao druge planove za mene", rekao je on.

U njegovoj 15-godišnjoj karijeri je igrao i za Bloemfontien Celtic u Južnoj Africi. Bio je i u Bocvani član jednog kluba, da bi 2017. godine potpisao za KS Poch Pionki, poljskog niželigaša.

Potražite više informacija na temu Ekstraklasa:

Siwahla se potom okušao u slovačkom prvenstvu, ali je ostao samo godinu dana u Partizanu Bardejov, a potom se vratio u Poljsku, u isti klub, odakle je 2019. godine otišao u nogometnu mirovinu.

Kao profesionalac je odigrao 104 utakmice i dao je sedam golova na 11 asistencija. Ne znamo zašto, ali ne izgleda kao da je bio u rangu Messija, čak ni u juniorskim danima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi