UEFA utakmicu kvalifikacija stavila pod posebnu lupu: Ljetos su skandirali "Kosovo je Srbija"
FOTO: EPA

Bit će uzbudljivo večeras

UEFA utakmicu kvalifikacija stavila pod posebnu lupu: Ljetos su skandirali "Kosovo je Srbija"

Haris Zilić

Septembarski ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo2024. godine završava se večeras sa još decve utakmica šestog kola, a svi mečevi se igraju u terminu od 20:45. Nakon toga ide pauza do oktobra i mečeva sedmog i osmog kola i završnih borbi za EURO kojem je domaćin njemačka naredno ljeto.

UEFA je pod lupu stavila jednu utakmicu, a riječ je o susretu u Bukureštu između Rumunije i Kosova.

Prije nekoliko dana grupa navijača rumunske reprezentacije pod nazivom "Honor et Patria" odlučila je bojkotuje utakmicu sa Kosovom, a razlozi takve odluke su smiješni.

Rumunski nogometni savez pozvao je sve svoje navijače da dođu i daju podršku reprezentativcima, no pomenuta grupa navijača Rumunije neće doći na stadion jer Kosovo ne priznaje kao reprezentaciju.

Ovakva odluka rumunnjskih navijača je odmah izazvala i opreznost kod UEFA-e koja će večerašnji meč u Bukureštu držati pod posebnom lupom.

Oglasi

Navodno većina navijača Rumunije je bila protiv igranja utakmica sa Kosovom, a karte za večerašnji duel su dobro raspordane.

Upravo je to UEFA-u primorali da s posebnom pažnjom prati večerašnji duelu strahujući od mogućih incidenata.

Rumunjski savez je dao saopštenje navijačima da fer i sportski bodre selekciju i također da se pristojno i sportski ponašaju tokom intoniranja himne Kosova.

Navijači i razne grupe rumunskih huligana imaju uglavnom prosrpske stavove po pitanju Kosova.

Manja grupa koja je u junu otputovala u Prištinu na prvi meč rano je napustila stadion zbog skandaloznog skandiranja "Kosovo je Srbija".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Da stvar bude još ozibljnija utakmica je veoma bitna rezultatski za Rumuniju u borbi za EURO, a svoju šansu vide i reprezentativci Kosova u vrlo izjednačenoj grupi.

Svakako da će duel u Bukureštu izazvati pažnju, ali nažalost više zbog tribina nego li zbog nekog fudbala u najavi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi