Navijači ne žele VAR: Smatraju da je to prevara i da ubija fudbalsku strast
FOTO: EPA

Žestoko se protive

Navijači ne žele VAR: Smatraju da je to prevara i da ubija fudbalsku strast

Haris Zilić

Sve više zemalja uvodi VAR sisteme kako bi se smanjile sudijske greške. Proširuje se broj liga koje će imati VAR sistem, a od naredne sezone među njima će biti i Premijer liga Bosne i Hercegovine.

Međutim, ima liga gdje VAR smatraju najvećim promašajem i oštro se protive tome.

Prvi po tom pitanju su Skandinavci. Norveška je nedavno uvela VAR sistem što je razljutilo navijače i na stadionima često viđamo transparente navijača.

"VAR ubija fudbalsku strast", posljednja je poruka sa tribina, upućena je od navijača Tromsoa.

Dok Norvežani vode borbu protiv VAR-a u Švedskoj još uvijek ne žele uvoditi VAR sistem jer smatraju da je to čisti promašaj.

Oglasi

U Švedskoj su kategorični po tom pitanju, iako je bilo razgovora o uvođenju VAR sistema na švedske stadione, navijači su digli žestoko glas, kao i klubovi.

Šveđani smatraju da VAR može vršiti još veće manipulacije jer ne znaju navijači ni gledaoci šta se javlja iz VAR sobe glavnom sudiji, dok gledanje u monitrom može biti i jedan vid pretvaranja.

Vico Zeljković, predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH) potvrdio je početokm mjeseca septembra da VAR tehnologija od sezone 2024/25 dolazi u Premijer ligu BiH.

Još prije dvije i po godine se počelo razgovarati o uvođenju VAR-a u bh. nogomet. Do sada su na našim stadionima VAR sustavi korišteni isključivo za vrijeme reprezentativnih utakmica ili klupskih utakmica u Evropi.

Međutim, sada će i utakmice Premijer lige biti pokrivene monitorima i VAR tehnologija će svakako biti od velike pomoći u donosenju boljih sudijskih odluka.

„VAR je izazov prema kojem je sve usmjereno. I u ovom segmentu imat ćemo punu podršku FIFA-e. Podsjetit ću na izjavu predsjednika FIFA-e Infantina ‘VAR ne mijenja fudbal, VAR čisti fudbal’. Ovo je kompleksan posao i mi smo odlučni da ga sprovedemo do kraja kako bismo unaprijedili suđenje i sveli sudijske greške na minimum“, rekao je Zeljković još 2021. godine.

Vidjet ćemo šta će VAR sistem donijeti u Bosni i Hercegovini, ali što se tiče Skandinavaca oni očigledno VAR smatraju velikom prevarom.

Top Komentari

King_Kenny
...VAR je dobra stvar,ali je problem sto su sudije korumpirane i sto ga zloupotrebljavaju...najbolji primjer su utakmice Liverpoola koji redovno pljackaju svako kolo...
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi