Evropa se divi najnižem golmanu kojeg je Bayern olako odbacio: "Nije zaslužio takav tretman"

Briljira u Italiji

Evropa se divi najnižem golmanu kojeg je Bayern olako odbacio: "Nije zaslužio takav tretman"

Edmir Škorić

Najjače evropske lige su počele prije nekoliko sedmica, a samo se jedan tim i jedan golman mogu pohvaliti da su i dalje bez taknute mreže.

U Bayern je došao kako bi pomogao timu da prebrodi izostanak Manuela Neuera zbog povrede. Iskusni golman pomogao je Bavarcima da dođu do 11. uzastopne titule, no na kraju sezone neočekivano je otpisan u Minhenu.

Odlučio je da pređe u Inter, a u Seriji A je nakon tri kola nesavladiv. S 34 godine je švicarski golman Yann Sommer sjajan i na najbolji je način počeo novu avanturu, nakon što je doveden da naslijedi Andre Onanu i Samira Handanovića.

Ono što je specifično za Sommera, visok je samo 183 centimetra i najniži je golman u Seriji A trenutno.

"Za mene, visina golmana ili igrača nije bitna. U Evropi ima mnogo malih golmana. Ako nisi visok, moraš raditi druge stvari jako dobro. Eksplozivnost, snaga, skakanje, hrabrost... temeljni su aspekti za kompenzaciju nedostatka visine", kazao je Sommer.

Oglasi

Bivši golman Basela i Borussije Moenchengladbach postaje važan za tim Intera, s kojim je potpisao na dvije sezone.

"Želio sam doći u Inter svim srcem. Suočen sam s potpuno novim izazovom i sada razmišljam o osvajanju Scudetta", priznao je 34-godišnjak u razgovoru za DAZN.

Njegov potpis za Inter, prema Hakanu Yakinu, švicarskom selektoru, promijenio je njegovo lice.

"Poznajem Yanna vrlo dobro. Trenirao sam ga u Baselu i on je igrač kojem je potrebno samopouzdanje da igra na 100%. Na prošlom treningu sam razgovarao s njim i nije to bio Sommer kojeg poznajem", priznao je za 'Sport 1'.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"U Minhenu je bio podvrgnut ekstremnom pritisku. Bio je žrtva mehanizma (kritike) koji se događa samo u Bayernu. Nije zaslužio takav tretman", poručio je Yakin koji tvrdi da Sommer ima još mnogo toga za dati i da je upravo Inter pravi klub za njega.

Bayern je bio prisiljen da potraži novog golmana, a na kraju je izbor pao na Izraelca Daniela Peretza (23), koji tek treba debitovati na golu Bavaraca. Doveden je za pet miliona eura iz Maccabi Tel Aviva.

Top Komentari

bavarac88
a protiv strasnih klubova je inter igrao,monza,cagliari i fiorentina i u te tri tekme imao je 6 udaraca u okvir gola koje je odbranio
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi