Amerikanci osvojili medalju nakon devet godina

Finci ponovo četvrti

Amerikanci osvojili medalju nakon devet godina

M. Maksimović

Devet godina su Amerikanci čekali na medalju sa Svjetskog prvenstva i danas je napokon osvojili. U susretu za treće mjesto Amerikanci su pobjedili Fince nakon izvođenja penala 3:2. 

Amerikanci su imali Paula Stastnyja igrača Colorada koji je uz gol dodao asistenciju, imali su Johna Gibsona na golu i na kraju Montrealovog Alexa Galchenyuka koji je postigao presudni gol. 

Amerikanci su rano poveli golom Craiga Smitha, nakon samo 58 sekundi igre. Drugi gol Amerikanaca je došao 15 minuta kasnije, sa igračem više. Strijelac je sjajni Stastny na asistencije Jacoba Troube i Craiga Smitha.

Fince je spasio Lauri Korpikoski koji je u četiri minute postigao dva gola. U tom periodu, par dobrih intervencija imao je golman Finske Antti Raanta.

Mreže su ostale netaknute u dodatnom vremenu, pa su se pucali penali. Pobjedu je Amerikancima osigurao Alex Galchenyuk postigavši dva gola. Finska je drugu godinu zaredom bila domaćin, zajedno sa Švedskom i drugi put je ostala bez medalje. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.