Kako su nestali veliki Bullsi nakon posljednjeg plesa?

Godinama su se uzaludno pokušavali vratiti

Kako su nestali veliki Bullsi nakon posljednjeg plesa?

M. Šljivak

The Last Dance, dokumentarni film o karijeri Michaela Jordana i njegovoj posljednjoj sezoni u dresu Chicago Bullsa, privukao je veliku pažnju širom svijeta.

Bullsi su s Jordanom od 1991. do 1998. godine osvojili šest titula prvaka NBA lige, a do prstena nisu uspjeli doći samo 1994. i 1995. godine, kada je Jordan naglo prekinuo karijeru zbog smrti oca.

Međutim, nakon šeste titule 1998. godine došlo je do raspada velikih Bullsa. Da će do toga doći bilo je jasno već godinu dana ranije kada je generalni menadžer Jerry Krause najavio da će bez obzira na rezultat trener Phil Jackson otići s klupe Bullsa.

Odlazak Jacksona značio je i vjerovatni odlazak najvećih zvijezdi Bullsa među kojima su bili Michael Jordan i Scottie Pippen. To se na kraju i ostvarilo. MJ je odlučio da ode u penziju, dok je Pippen trejdovan u Houston Rocketse.

Nije to bilo sve. Kontroverzni Dennis Rodman je otpušten, Steve Kerr je trejdovan u San Antonio, a otišli su Burrell i Longley i renoviranje ekipe je zvanično počelo.

Šampionski Bullsi nestali su doslovno preko noći. Toni Kukoč i Ron Harper su bili glavne zvijezde ekipe, ali ostatak ekipe je bio jednostavno preslab da bilo šta napravi. Tim iz Chicaga u skraćenoj sezoni nakon lokauta bio najlošiji tim Istočne konferencije sa samo 13 pobjeda iz 50 utakmica.

Brent Barry, Mark Bryant i Kornel David nisu mogli da se nose s najvećim imenima i od NBA šampiona Bullsi su postali kanta za svakovečernje napucavanje.

Zbog toga je ubrzo i dvorana Bullsa postala prazna. Navijači su ubrzo prestajali dolaziti na utakmice, košarka kao i prije dolaska Jordana je pala u drugi plan u gradu Chicagu.

Koliko su loši Bullsi bili u sezoni nakon posljednjeg plesa dovoljno govori naslov u Chicago Tribuneu nakon posljednje utakmice u sezoni i poraza od Orlando Magica od 20 poena razlike.

"Vrijeme je za slavlje. Sezona Bullsa je završena", stajao je veliki naslov u čuvenom listu.

Nije Jerry Krause nikako uspijevao da stvori nove Bullse. Čak četiri sezone uzastopno su bili najlošiji tim Istoka i Krause je 2003. godine otišao s mjesta generalnog menadžera.

Bullsi su tek nakon sedam punih sezona bez doigravanja konačno 2005. godine uspjeli da dođu u doigriavanje. Tamo su uglavnom bili redovni u narednim godina, a 2011. godine su nakon 13 godina uspjeli da uđu u finale konferencije gdje je prejak bio Miami Heat.

Navijači u Chicagu sigurno svakodnevno mole za pojavu nekog novog Jordana. Titula u ovom gradu odavno je samo dobro sjećanje i vidjet ćemo do kada će post čuvenog tima trajati.

Top Komentari

ek76
Cuj to dvorana postala prazna, sezona 1998/99 prosjek gledaoca 22 400 po utakmici, sezona 1999/2000 prosjek gledaoca 21 640 , sezona 2000/01 prosjek gledaoca je bio 18 500... pa stvarno je bila prazna...
6 0
EdwinPol
Toliko o Toniju Kukocu i njegovoj velicini koju Bosnje uzdizu
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti