Amerikanac iz Partizana 'odbio' igrati protiv Kosova

U dogovoru s klubom

Amerikanac iz Partizana 'odbio' igrati protiv Kosova

M. Šljivak

Američki košarkaš Zach LeDay (29) neće nastupiti za reprezentaciju Azerbejdžana protiv selekcije Kosova. Igrač KK Partizan je debitovao za ovu selekciju protiv Švicarske, ali protiv Kosova ga nema u rosteru i vraća se u Beograd.

Košarkaš Partizana Zach LeDay dobio je nedavno pasoš Azerbejdžana i debitovao je za ovu reprezentaciju u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Švicarske.

LeDay je, očekivano, bio najbolji na parketu s 22 poena i šest skokova, a na parketu je proveo gotovo kompletnu utakmicu. Ipak, u narednoj utakmici koja se igra sutra s Kosovom 29-godišnjeg krilnog košarkaša neće biti u sastavu.

Amerikanac je u dogovoru s KK Partizan donio odluku da neće igrati protiv Kosova. To je dogovoreno još prije odlaska na reprezentativne obaveze, a razlozi su sasvim jasni.

Nakon ovog poteza američki košarkaš će sigurno dobiti mnoge simpatije u Srbiji. Njih kod navijača crno-bijelih već ima, a potez će definitivno pozdraviti velika rivalska skupina Delije.

Oglasi

Zach LeDay ove sezone igra dosta dobro. U Euroligi je na prosjeku od 9.5 poena i 4.2 skoka po utakmici. Sličnu statistiku ima i u ABA ligi gdje ubacuje 9.8 poena i hvata 3.3 skoka.

202 centimetra visoki košarkaš je od 2021. godine član Partizana. Ranije je nastupao za Olimpiju, Žalgiris, Olympiacos i Hapoel Gilboa Galil.

Nekoliko se puta LeDay pokušao izboriti za ugovor u NBA ligi. Nikad međutim nije dobio šansu u najjačoj ligi svijeta i očekivano, Evropa je glavni izbor nakon toga.

On je tokom univerzitetskih dana nastupao za koledže Južna Florida i Virginia Tech, a na Starom kontinentu je od 2017. godine.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Uglavnom je potpisivao ugovore na jednu sezonu. Ipak, očigledno da mu se boravak u Beogradu izuzetno dopada, pa je stanovnik glavnog grada Srbije već tri godine.

Prošle sezone se govorilo da bi mogao napustiti klub i da ima ponude mnogo moćnijih evropskih ekipa. Odlučio je međutim ostati i definitivno je napravio odličan potez jer je jedan od ključnih igrača crno-bijelih.

Top Komentari

hamdi kurtes
Zekan.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi