Litvanci zaustavili Dončića, ali ne i ostale Slovence: Prvaci Evrope slavili na otvaranju EP
Foto - FIBA

Pobjeda Slovenije

Litvanci zaustavili Dončića, ali ne i ostale Slovence: Prvaci Evrope slavili na otvaranju EP

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Slovenije pobijedila je večeras u Kelnu u 1. kolu Eurobasketa selekciju Litvanije rezultatom 92:85.

Aktuelni prvaci Evrope ušli su u ovaj meč kao blagi favoriti. Ipak, Litvanci su pokazali da su zemlja košarke i na kraju ih je Slovenija uz dosta muke uspjela savladati.

Slovenija je dobrim dijelom utakmice kontrolisala rezultat. U prvoj četvrtini konstantno su imali prednost, ali Litvanci im nisu dozvolili da se previše odvoje, da bi nakon 10 minuta igre bilo neriješeno, 27:27.

Ista slika na parketu viđena je i tokom druge dionice. Slovenija je vodila, Litvanija konstantno bila blizu, a na odmor Slovenija odlazi s tri poena prednosti, 51:48.

Litvanija u jednom trenutku tokom treće dionice prelazi u vodstvo. Međutim, nisu ga dugo zadržali, pa aktuelni šampioni Evrope većim dijelom trećeg perioda imaju prednost koja je se kretala između dva i sedam poena prednosti.

Oglasi

Nakon 30 minuta igre bilo je 69:67 u korist Slovenije, ali njihov večerašnji rival odlično kreće u posljednju dionicu. Na krilima Kuzminskasa stvaraju pet poena prednosti 78:73 i činilo se kako se utakmica lomi na njihovu stranu.

Nije Slovenija međutim uzalud prvak Evrope. Dončić s nekoliko dobrih akcija vraća svoju selekciju u prednost, a zatim trojkom Dragića na 2:30 do kraja meča Slovenci ponovo stvaraju četiri poena prednosti, 85:81.

Do kraja meča Slovenija igra poprilično sigurno. Nisu dozvolili protivniku da se vrati u igru i došli su do trijumfa. 

Do pobjede je prvake Evrope vodio Mike Tobey s 24 poena, Goran Dagić je dodao 19, a Luka Dončić je imao 14 poena i 10 asistencija. S druge strane Kuzminskas je ubacio 19, a Grigonis 18.

Evropsko prvenstvo, 1. kolo:

Slovenija - Litvanija 92:85 (27:27, 24:21, 18:19, 23:18)

Slovenija: Dragić 19, Tobey 24, Blažić 14, Čančar 11, Dončić 14, Samar, Rupnik, Nikolić, Prepelič 3, Murić 2, Dimec 4, Z.Dragić 1

Litvanija: Brazdeikis 8, Sabonis 10, Valančiunas 9, Grigonis 18, Lekavicius 14, Zukauskas, Jokubatitis 2, Echodas, Kuzminskas 19, Zemaitis, Geidraitis 5, Butkevicius.

Top Komentari

King_Kenny
...imamo mi sta traziti protiv ovih Litvanaca,jaki jesu,ali ako Juka na Valanciunasu odigra kao na Gobertu,i ako ostatak ekipe odigra onakvu odbranu imamo sanse...
5 2
user1652028573
Čuj zaustavili Donćića, čovjek ih razvalio asistencijama I razigravanjem saigrača.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi