Za povratak u Premijer ligu: Mozzart podržao rukometašice iz Bihaća

Stigla nova oprema u ŽRK Bihać

Za povratak u Premijer ligu: Mozzart podržao rukometašice iz Bihaća

Sponzorski tekst

Ženski rukometni klub Bihać više od pola vijeka bilježi odlične sportske rezultate. Od osnivanja, 1972. godine, više puta su mijenjale naziv kluba, ali nikada plan da budu što bolje na parketu. Svojevremeno su nastupale u Premijer ligi BiH, a kvalitetnijim treninzima u narednom periodu žele opet da se izbore za taj elitni rang. 

Podrška na tom putu talentovanim rukometašicama iz Bihaća stigla je iz kompanije Mozzart

-Kompanija Mozzart nam je pružila podršku koju izuzetno cijenimo i nadamo se da će i dalje da nam pomaže da bismo ostvarili zacrtane ciljeve. Hvala im na tome- kaže Mirzet Midžić, sportski direktor kluba i šef stručnog štaba.

Trenutno Ženski rukometni klub ima oko 40 igračica. Većina se takmiči u seniorskoj konkurenciji u Prvoj ligi Federacije BiH. Ostale igračice su u mlađim kategorijama i takmiče se u Rukometnim ligama Unsko- sanskog kantona.

Klub je, po osnivanju, radio kao sekcija pri RK Partizan iz Bihaća. Do 1991. godine se uspješno takmičio u Regionalnoj ligi Banja Luka – Bihać i Republičkoj rukometnoj ligi BiH. U tom periodu mijenjao je ime, pa su nosili nazive ŽRK Partizan, ŽRK Kombiteks, ŽRK Srednjoškolac, ŽRK Polietilenka i ŽRK Bihać.

Od 1996. uključuje se u takmičenje u Drugoj rukometnoj ligi BiH, a 2001. do 2003. godine takmiči se u Prvoj rukometnoj ligi BiH. Takmičarsku sezonu 2013/2014. završavaju na prvom mjestu u Prvoj ligi FBiH, te se plasiraju u Premijer ligu BiH i to isključivo sa igračicama iz vlastitog pogona.

Od 2014. do 2018. godine takmičili su se u Premijer ligi BiH, kada, zbog nedostatka sredstava i uslova za treninge i takmičenje, ispadaju iz tog ranga. Od tada, ŽRK Bihać nastupa u Prvoj federalnoj ligi, sa slabijim uspjehom, uglavnom u donjem dijelu tabele zbog nedostatka sredstava, kao i adekvatnih uslova za treninge.

ŽRK Bihać ima i Školu rukometa, koja se dosta uspješno takmičila na federalnom i državnom nivou. Iz njihovih redova potekle su brojne uspješne rukometašice. Tako su Emira Čavkić i Majda Plesnik igrale u Sloveniji i pozivane su u reprezentaciju BiH, dok je Jasmina Pehlivanović bila pozvana u juniorsku reprezentaciju. Njihova igračica Erna Muhamedagić bila je najbolji strijelac prvenstva Prve rukometne lige FBiH i pozvana u juniorsku reprezentaciju BiH. Azra Bašanović i Adelisa Dautović su 2018. godine prešle u ŽRK Mira iz Prijedora, gdje su igrale do 2022. godine, a od 2021. su u državnoj reprezentaciji.

Po prestanku igračke karijere u ŽRK Bihać Arijana Jašarević Vojić je postala rukometni sudija i delegat-kontrolor i uspješno je obavljala dužnosti u Prvoj ligi i Premijer ligi BiH, a sada obavlja te funkcije na brojnim evropskim i svjetskim takmičenjima, pa i na Olimpijskim igrama.

Po stvaranju uslova za kvalitetnije treninge, planovi kluba su napredak ekipe i povratak u Premijer ligu BiH, kao i omasovljenje Škole rukometa i stvaranje i novih talenta i reprezentativki.

Najveću podršku u radu imaju od Grada Bihać preko Sportskog saveza, te, manjim dijelom, od nekoliko donatora. Podrška iz Mozzarta im predstavlja snažan vjetar u leđa uoči predstojeće sezone.