Tonga je hit, a Taumalolo čovjek koji mijenja Svjetski kup u ragbiju

Tonga je hit, a Taumalolo čovjek koji mijenja Svjetski kup u ragbiju

E. Škorić

Tonga je do prije nekoliko sedmica bila prava nepoznanica, no danas ova reprezentacija igra važnu ulogu u ragbijaškom svijetu i to zahvaljujući Jasonu Taumalolu, koji je, prema riječima australske legende Marka Geyera, zauvijek promijenio Svjetski kup.

Taumalolo (24) je ragbijaš iz Novog Zelanda koji je odlučio ove godine da nastupi za Tongu odakle je porijeklom, a sa 17 godina, dva mjeseca i 21 danom postao je najmlađi igrač koji je debitovao za Cowboyse prije sedam godina.

Važno je napomenuti da je 22. marta ove godine s Kaubojima potpisao 10 miliona dolara vrijedan ugovor na čak 10 godina i postao je prvi igrač u povijesti lige koji je ostvario 5000 jardi u sezoni, što je prosječno 205,8 jardi po meču. Njegov potez i lojalnost klubu mnogi su pohvalili, bilo je i onih koji su smatrali da je prelako donio tako bitnu odluku, ali svi su složni u tome da ovaj momak mijenja stvari na terenu.

"Trenutak kada je Jason Taumalolo pokazao svoju odanost Tongi zauvijek je promijenio Svjetski kup. On bi Tongu mogao učiniti najmoćnijom ragbijaškom reprezentacijom na svijetu", rekao je Geyer, koji je, kao i mnogi, oduševljen onime što prikazuje sjajni Taumalolo.

Kako je naveo, u svijetu u kojem dominiraju ragbijaške sile kao što su Australija, Novi Zeland i Engleska, a koje su prema kladionicama uvijek glavni favoriti za osvajanje naslova, njegov potez bi mogao da bude povijesni i mnogao bi da bude primjer mnogim igračima da nastupaju za neku od manjih selekcije. Čak su i strane kladionice kasnije bile iznenađene rezultatima Tonge, pa možemo konstatovati da je Taumalolo jedna od najvećih senzacija u sportu u posljednje vrijeme. Pronađite najbolje sajtove za klađenje na Betting top 10. 

U nedavnoj utakmici Tonge i Škotske Taumalolo je pokazao da je trenutno najbolji igrač na svijetu, a sa ostvarenih 181 jardi i 16 polaganja donio je svojoj reprezentaciji visoku pobjedu rezultatom 50:4. Iako je ova država bila mnogima nepoznanica, dolazak ovog igrača je sve promijenio, pa ćemo tako gotovo sigurno Tongo gledati na velikoj ragbijaškoj sceni u narednim godinama i postavlja se pitanje ko može da ga zaustavi.

Koliko je mala reprezentacija poput Tonga jaka najbolje pokazuje da su došli do polufinala Svjetskog kupa gdje su u nevjerovatnoj završnici poraženi od Engleske sa 20:18 i u finalu će Englezi igrati protiv Australije. Ono što je mnoge uvjerilo jeste da će ova "mala" ragbi selekcija u budućnosti predstavljati veliku prijetnju najmoćnijim selekcijama u ovom sportu i to zahvaljujući prvenstveno čovjeku koji se zove Jason Taumalolo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti