Zaslužni sportisti iznijeli svoje zahtjeve

Zaslužni sportisti iznijeli svoje zahtjeve

Adnan Beganović

Danas su pred zgradom vijeća Ministara BiH zaslužni sportisti naše države održali press konferenciju na kojoj su ukazali na sramotan odnos države prema njima.

Okupjenim novinarima obratili su se proslavljeni bh. sportisti Zlatan Saračević i Razija Mujanović, koji su iznijeli svoje zahtjeve.

1. Osuđujemo zabranu prisustva novinarima od strane ministarstva civilnih poslova-sektora za sport BiH dodijeli rješenja zaslužnih sportista i internacionalnog razreda BiH, koji je trebao biti čast i dika i ponos za sport BiH.

2. Tražimo da nam se odmah uplate naknade za šest mjeseci u iznosu od 560 KM- koji je sramotan za sportiste osvajača medajlja, pa je to razlog što je novinarima bilo zabranjeno da prisustvuju toj "nazovi" svečanosti, koja je bila sve drugo neto to. Sramota je da sad hoće da nam se odbiju i porezi, pa bi primili oko 460 KM, a za internacionalne se ništa ne odbija.

3. Tražimo da se dodijele rješenja za zaslužne sportiste i sportiste internacionalnog razreda BiH.

4. Rješenja koja su dodijeljena su laički napisana, odnosno rješenja za visinu naknada, jer ispade da je rješenje za zaslužne sportiste samo za 2010. godinu, mada lijepo u Zakonu piše da su doživotna. Također, u rješenjima piše da je iznos 560 KM, a nigdje ne piše da li je to bruto ili ne.

5. Tražimo od Ministarstva da taj iznos za porez u iznosu od 18.000 KM iznađe na drugom mjestu iz rezervi budžeta.

6. Tražimo da se u rebalansu budžeta iznađu sredstva za povećanje naknada za drugu polovinu 2010. godine.

7. Za 2011. godinu tražimo da sredstva za ove naknade budu milion KM, što je realno jer će biti i novih sportista, te tražimo da se naša primanja izjednače sa zaslužnim sportistima iz RS-a.

8. Također, tražimo da se zaslužni sportisti uključe u rad sportskih organa, jer je sramota da u vijeću za razvoj sporta nema niti jednog zaslužnog sportiste.

9. Tražimo da se shodno Zakonu o sportu ispita da li su i koji sportski Savezi u BiH preregistrovani, jer su bili to dužni uraditi, te postavljamo pitanje kako se može desti da savezi i klubovi mogu dobijati sredstva za sportske manifestacije od Ministarstva sporta, ako su nelegalne.

10. Ogorčeni smo nebrigom Sportskog saveza BiH i Olimpijskog komiteta BiH za zaslužne sportiste, te su isti također bili dužni da se preregistruju shodno zakonu o sportu.

11. Tražimo da se u Olimpijski komitet uključe u rad i zaslužni sportisti, te da se odabere jedan predsjednik komiteta i to zaslužni sportista. Zatim, tražimo da se u IO Olimpijskog komiteta također nađu vrhunski sportisti, a ne da tamo sjede ljudi koji nemaju veze sa sportom. Također, tražimo da se u komisijama Olimpijskog komiteta nađu vrhunski sportisti, a ne jedni te isti, koji se vrte godinama i ne daju prići komitetu iz samo njima znanih razloga.

12. Na kraju o svemu ovome obavijestit ćemo i međunarodni Olimpijski komitet koji ćemo upoznati o kršenju Evropske konvencije o ljudskim pravima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.