Nema nevinih: Kako se glasa za izmjenu Statuta Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine?

Nema nevinih: Kako se glasa za izmjenu Statuta Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine?

Adnan Beganović

Skupština Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine krajem avgusta održala je redovnu sjednicu na kojoj je između ostalog promijenjen Statut.

Više od tri mjeseca Fudbalski savez Bosne i Hercegovine skrivao je svoje nedjelo vjerovatno misleći da će i ova promjena Statuta, koja je zapravo najveći udarac bosanskohercegovačkom fudbalu u historiji, proći nezapaženo.

No, "zločin" napravljen nad bosanskohercegovačkim fudbalom ugledao je svjetlo dana, a sada je i jasno da se štiteći lične interese, zadao udarac fudbalu u našoj zemlji koji može imati nesagledive posljedice.

Od 60 delegata njih 56, bar prema informacijama sa službene stranice Fudbalskog ssaveza BiH, diglo je ruku u zrak za promjenu Statuta i to njegovog najvažnijeg člana 38. koji sada nacionalnim klanovima daje pravo veta na donošenje svih bitnih odluka, što ranije nije bio slučaj.

A, kako je došlo do promjene Statuta, odnosno na koji način je bilo moguće donijeti takvu odluku pokušat ćemo objasniti.

Dakle, prema Statutu Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Skupština je nadležna za izmjene i dopune Statuta s tim što Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH ili Izvršni odbor entitetskih saveza prijedloge za izmjene i dopune moraju dostaviti Generalnom sekretarijatu u pismenom obliku sa kratkim objašnjenjem.

Nakon toga članovi Skupštine, njih 60 od kojih je 40 iz Fudbalskog saveza Federacije BiH (24 Bošnjaka, 16 Hrvata) i 20 iz Fudbalskog saveza Republike Srpske izjašnjava se o prijedlogu izmjena i dopuna Statuta.

A, da bi prijedlog bio usvojen potrebno je da 3/4 od ukupnog broja svih delegata Skupštine glasa za usvajanje izmjena i dopuna Statuta. Dakle, u praksi to znači, da bez barem jednog glasa članova predstavnika FSRS i kantonalnih u županijskih saveza nije moguće usvojiti odluku.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Drugim riječima, s obzirom da će "patriotski" nastrojeni članovi Skupštine, njih 24, nakon otkrića ovih zakulisnih radnji, sasvim sigurno se pokušati pravdati po onoj ustaljenoj u našoj državi (nije do nas, to ovi što ruše državu sve rade) bez njihovih glasova Statut nije mogao biti promijenjen.

Zapravo, i pticama na grani je jasno da se ponovo radilo o klasičnoj trgovini kako bi se zadovoljili lični interesi, no ovaj put "igranka" je otkrivena. Nažalost, tek nakon što je Statut usvojen, no s obzirom da su nas svojevremeno UEFA i FIFA privremeno suspendovale zbog sličnih stvari, za očekivati je da se i ovaj put uključe u igru. Ljubitelji bosanskohercegovačkog fudbala s punim pravom to i očekuju.

Top Komentari

Rajvosa2019
Dodao bi uz ovo sve da su sa ovim promjenama eliminisali Svabu - covjek koji je spasio Savez i repku - sigurno je zasmetao u lopovlucima / legendu BiH futbala, svugdje u svijetu cijenjen / sram ih bilo - fuj
30 2
Pikachu11
Mrtve majke vam yebem.
20 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti