Vjetar je odlučio da ne svjedočimo historiji skijaških skokova: Nevjerovatan trenutak i sila prirode
FOTO: EPA

Pavlovčić je mogao do svjetskog rekorda

Vjetar je odlučio da ne svjedočimo historiji skijaških skokova: Nevjerovatan trenutak i sila prirode

Haris Zilić

Završena je još jedna sezona u skijaškim skokovima tradicionalnim letovima na Planici.

Karl Geiger je slavio i osvojio Mali kristalni globus u letovima, dok je trjumf u ukupnom poretku Svjetskog kupa ostvario Norvežanin Halvor Egner Granerud.

Ipak, posljednji dan takmičenja, obilježio je Bor Pavlovčić, koji je skočio na 249.5 metara.

Mogli smo vidjeti i rekord Planice. Kamil Stoch drži rekord sa 251.5 metara, a stručnjaci iz oblasti ski-letova analizirajući let Bora Pavlovčića, istakli su da je Slovenac mogao aterirati na 253 ili čak 254 metra, međutim tokom leta, vjetar na kalkulacionoj liniji pri dnu letaonice promijenio je smjer. Nije bio u prsa nego blagi bočni vjetar. Da je bio u prsa, podigao bi Pavlovčića još i produžio njegov let čak i do pet metara.

Inače, svjetski rekorder je Stefan Kraft koji je u Vikersundu doletio na 253,5 metara. Da je vjetar danas bio saveznik Pavlovčića, Planica bi bila možda vlasnik i novog svjetskog rekorda, ali pitanje je da li bi Pavlovčić mogao kontrolisati doskok na ravnom dijelu, jer tačka nagiba na Planici završava na 250 metara, a u Vikersundu na 254 metra.

Top Komentari

neron
A Gregor Schlierenzauer je najednom trenungu skočio 253 metra.
0 0
neron
Kobayashi je rekorder na Planici sa 252 metra a ne Kamil Stoch.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi