Fethi Nourine odbio da se bori protiv Izraelca, pa saznao sada kaznu koju ni u ludilu nije očekivao

Kraj karijere

Fethi Nourine odbio da se bori protiv Izraelca, pa saznao sada kaznu koju ni u ludilu nije očekivao

Edmir Škorić

Alžirski džudista Fethi Nourine povukao se s Olimpijskih igara u Tokiju nakon što je saznao da mu je rival Izraelac.

Međunarodna džudo federacija sada ga je kaznila s 10 godina, što bi moglo značiti kraj njegove profesionalne karijere.

Alžirac je, podsjećamo, odbio mogućnost da se takmiči protiv izraelskog sprotiste Tohara Butbula. On i njegov trener tada su poručili da je to "politička odluka".

Nourine je prvo suspendovan privremeno, a sada je Disciplinski odbor pokrenuo internu istragu i odlučio da i njega i trenera kazne s 10 godina zabrane nastupa.

Nikada u povijesti nijedan džudista nije dobio ni približno veliku kaznu, a ona ujedno znači da će sportista najvjerovatnije završiti karijeru.

„Disciplinska komisija smatra očitim da su Olimpijske igre korištene kao platforma za prosvjede i promicanje političke i vjerske propagande, što je jasno i ozbiljno kršenje Statuta i Etičkog kodeksa Međunarodne džudo federacije, kao i Olimpijska povelja ", tvrdi se u odluci.

Fethiju ostaje mogućnost da se žali Sportskom arbitražnom sudu.

Top Komentari

Mackintosh
Bravo za medjunarodnu federaciju! Talibanima nije mjesto u civiliziranom svijetu
2 19
King_Kenny
...tako ti je to kada krenes protiv jevreja koji upravljaju svijetom...naravno,da je jevrej ovako nesto uradio ne da ga ne bi suspendovali nego bi dobio medalju i pohvale...niko ni ne pomislja da izbaci iz europskih takmicenja Beitar Jerusalem iako je politika kluba takva da je muslimanima zabranjeno da igraju u klubu,znaci cisti fasizam...
11 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi