LGBT osobe i put na Svjetsko prvenstvo: "Možete doći, ali..."
Foto - EPA

Istraživanje švedskih medija

LGBT osobe i put na Svjetsko prvenstvo: "Možete doći, ali..."

M. Šljivak

Organizatori Svjetskog prvenstva u Kataru koje se igra od 21. novembra do 18. decembra jasno su poručili kako pripadnicima LGBT populacije neće biti dozvoljeno da ističu svoja obilježja tokom Mundijala.

Katarski zakoni su strogi u kažnjavanju svih koji ističu homoseksualnost. Zatvorske kazne su žestoke, a svako ko bude i pokušao da nešto takvo istakne tokom Mundijala bit će žestoko kažnjen.

Švedski SVT Sport obavio je istraživanje u hotelima koje je FIFA preporučila za boravak tokom Mundijala. Od 69 hotela 59 ih je poslalo odgovor na pitanje o pružanju hotelskih usluga LGBT populaciji

"Hvala na pitanju, ali zbog politike hotela nismo u mogućnosti da vas ugostimo", glasila je većina poruka iz hotela na pitanje da li bi ugostili homoseksualni par.

Međutim, 20 hotela je ipak saopštilo da su dobrodošli, ali uz jasne naznake da njima ne smeta LGBT populacija, no upozorili su da bi po katarskom zakonu mogli imati probleme ako gosti iskažu svoje stavove javno.

Jasna poruka iz Katara: "Nećemo mijenjati vjeru na 28 dana zbog LGBT populacije"

Šef sigurnosti na Svjetskom prvenstvu Abdullah Al Nasari jasno je poručio da Katar neće mijenjati vjerska uvjerena na 28 dana koliko traje prvenstvo.

Oglasi

"Ako želite isticati LGBT populaciju radite to u društvu gdje će to biti prihvaćeno. Nemojte dolaziti i vrijeđati čitavo društvo. Nećemo mijenjati našu vjeru na 28 dana", rekao je Abdullah Al Nasari i dodao je:

"Ako navijač podigne LGBT zastavu na stadionu, ona će biti uklonjena, ali ne zato da bismo ga uvrijedili već da ga zaštitimo. Ako to ne učinimo, neko bi ga mogao napasti. Ako ste već kupili kartu, došli ste na utakmicu, a ne da iskazujete svoje stavove", poručio je on.

Homoseksualci mogu u Katar, ali uz jedan bitan uslov

Predsjednik organizacionog odbora Svjetskog prvenstva u Kataru Nasser Al-Khater saopštio je kako LGBT osobe mogu bez ikakvih problema gledati utakmice na Mundijalu naredne godine.

Katar ne dozvoljava homoseksualnost u svojoj zemlji, ali su spremni da otvore vrata LGBT osobama tokom prvenstva od 21. novembra do 18. decembra.

Potvrdio je to i Nasser Al-Khater, ali postoji jedan uslov kojeg se sve LGBT osobe moraju pridržavati.

"Homoseksualnost kod nas nije dozvoljena, ali obećavam vam da će sve LGBT osobe biti sigurne tokom Svjetskog prvenstva. Bit će im dozvoljeno da gledaju utakmice, ali uz uslov da svoju seksualnost ne ističu javno", rekao je Al-Khater.

Objasnio je i zašto to traži od LGBT osoba.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Katar i susjedne zemlje su mnogo konzervativnije i samo molimo navijače da to poštuju. Uvjeren sam da će to učiniti, baš kao i naši".

"Oni dolaze u Katar kao navijači, da gledaju utakmice i to će im kao i svakom drugom čovjeku biti omogućeno", poručio je Al-Khater.

Top Komentari

VenamaHrabrih
Koliko god se neko slagao, volio, ne volio, prezirao, podržavao i sl., činjenica jest da gay populacija postoji. Jedina razlika između Švedske i Katara po tom pitanju je što su u Švedskoj javni, a u Kataru tajni. To nema nikakve veze sa vjerom, jer takve populacije ima u svakoj religiji, bez razlike. Politiku nekog hotela treba poštovati, iako se sa njom niko ne mora slagati. Na ovaj način, samo će dati poticaj gay populaciji da nađu nove načine da bi mogli prisustvovsti SP-u. To su osobe kao i sve ostake i ne vidim nikakvu svrhu zabrane, a još manje poentu sakrivanja iza vjerskih uvjerenja. Veća su opasnost pijani huligani nego svi gayevi na svijetu.
4 6
volta
Arapi idu tajno po Beču, Parizu, Rimu, Londonu... na prije gdje bude desitine drugih muškaraca, a kao vjera im ne dozvoljava
0 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi