Legendarni hrvatski napadač "začepio" usta sudijskim ekspertima: Da li će mu nacija ovo oprostiti?

Komentarisao spornu situaciju

Legendarni hrvatski napadač "začepio" usta sudijskim ekspertima: Da li će mu nacija ovo oprostiti?

Endin Čaušević

Reprezentacija Hrvatske oprostila se od nastupa na Svjetskom prvenstvu nakon sinoćnjeg poraza od Argentine sa 3:0 u polufinalu, a ovaj meč obilježio je trenutak prije prvog gola Gaučosa kada je sudija svirao penal što je izazvalo lavinu kritika navijača Vatrenih.

Hrvatska je i u Kataru uspjela da oduševi fudbalsku javnost i dođe čak do polufinala što je zaista fantastičan rezultat, ali u sinoćnjem meču Argentina je jednostavno bila bolja i zasluženo je uspjela da se plasira u veliko finale.

Raspoložen za igru ponovo je bio Lionel Messi koji na ovom Mundijalu igra u nevjerovatnoj formi, a rješenje za njega nije imala ni odlična odbrana reprezentacije Hrvatske.

No, detalj o kojem svi i dalje bruje desio se u 33. minuti kada je Dominik Livaković oborio Juliana Alvareza u kaznenom prostoru, a Orsato je pokazao na bijelu tačko što je izazvalo bijes igrača i navijača Hrvatske.

Oni smatraju da Orsato nije trebao svirati penal i da je to bio čist duel u kojem hrvatski golman nije napravio ništa pogrešno, ali italijanski sudija nije mislio tako.

Na kraju je Messi zabio gol iz penala za 1:0, a sudbinu Vatrenih do kraja utakmice zapečatio je upravo Alvarez koji je zabio dva gola i postavio konačnih 3:0.

Oglasi

Orsato je nakon utakmice dobio ogromne kritike navijača Hrvatske koji smatraju da ih je oštetio svirajući penal i da je to jednostavno preokrenulo utakmicu na stranu Argentine.

Međutim, nisu baš svi navijači Vatrenih istog mišljenja. Nakon meča oglasio se i nekadašnji reprezentativac ove zemlje Goran Vlaović koji je svojom izjavom za Index naljutio navijače Hrvatske, ali prema mnogima je rekao ispravnu stvari kada je u pitanju dosuđeni penal za Gaučose.

"Volio bih reći da nije, ali nisam siguran. Mogu se složiti da je prestrogo, ali zamislite da je bila obrnuta situacija i da se ovo dogodilo u kaznenom prostoru Argentine. Pa svi bismo tražili penal!", rekao je Vlaović za index.hr i dodao.

"Kao napadač mogu to da komentarišem vjerovatno subjektivno. Da je on šutnuo loptu preko prečke kao pokušaj šuta ne bih nikada dosudio penal, ali on je tu loptu udario nekako kao da želi zaobići golmana i sudara se s njim. Livaković tu ne može ništa, ali nisu se oni sudarili ono lice na lice nego ta noga Livakovića koja je ostala spriječila je Alvareza da ide naprijed".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"To je jedan splet okolnosti koji je doveo do toga da sudija sudi penal. Kada golman ne kontroliše loptu i to radi napadač bilo kakav sudar njih dvojice se okarakteriše kao prekršaj. Volio bih da mogu reći da nije, ali nisam siguran bez obzira koliko će u hrvatskoj javnosti se pričati da nije bio penal ili je prestrogo bilo. S tim prestrogo i mogu da se složim, ali da smo mi imali takvu situaciju svi bismo vrištali na to da smo zakinuti za penal".

Hrvatska nakon poraza od Argentine još uvijek se neće vratiti kući jer ih u subotu očekuje utakmica za treće mjesto, a protivnik će biti poraženi iz večerašnjeg polufinalnog okršaja Francuska - Maroko.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Kao sto neki komentator rece da je bilo igdje drugo na terenu bio bi faul tako da je i ovo za penala. Alvarez je dosao prvi do lopte i lopta je prosla golmana on zaustavlja igraca cist penal i dobar odmjeren i sudija jer mogo je komotno jos i crveni pokazat
8 1
Ajax11
Sasvim ispravan momak ! Više je penal nego što nije,potom nema ljutnje
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi