Juventusu vraćeni bodovi!
Fudbalski savez Italije vratio je privremeno oduzete bodove italijanskom velikanu Juventusu (Foto: EPA)

Slučaj ide na sud

Juventusu vraćeni bodovi!

Midhat Šljivak

Torinskom Juventusu privremeno je vraćeno 15 oduzetih bodova. Žalba torinskog tima je prihvaćena i Stara dama dolazi na treće mjesto Serije A, ali će se za mjesec dana pojaviti ponovo na Sudu kada će biti donijeta konačna odluka o kompletnom slučaju.

Fudbalski savez Italije vratit će torinskom Juventusu 15 bodova koje su im oduzeti zbog određenih finansijskih malverzacija tokom pandemije koronavirusa.

Odluka je donijeta danas, ali će kompletan slučaj završiti na Federalnom sudu gdje će se torinski tim pojaviti za mjesec dana i tada će biti i zvanična odluka o poništenju kazne ili njenom izvršenju.

Kompletan slučaj bi tako trebao biti završen do maja. U Juventusu su uvjereni da će pobijediti i u ovom postupku pred sudom i da će kompletna priča biti okončana u narednih 30 dana, te da neće biti dodatnih odugovlačenja.

Tužilaštvo će tražiti da Bianconerima bude oduzeto barem devet bodova, ali konačna odluka na kraju će biti u rukama Suda.

Juventus je s vraćenih 15 bodova sada na trećem mjestu Serije A s 59 bodova. Ispred su samo Napoli sa 75 i Lazio sa 61 osvojenih bodova.

Oglasi

Zašto je kažnjen Juve?

Juventus je kaznu oduzimanja bodova dobio nakon što je u akciji 'Prizma' otkriveno kako je bilo finansijskih malverzacija i tajnih plaćanja igrača tokom pandemije koronavirusa.

Stara dama je isplaćivala određene novčane iznose u tajnosti na račun svojih fudbalera i to je na kraju rezultirali oduzimanjem bodova te drakonskim kaznama za njihove nekadašnje funkcionere.

Tako je nekadašnji sportski direktor Fabio Paratici kažnjen suspenzijom iz fudbala od dvije i po godine, a bivši predsjednik Andrea Agnelli na dvije godine.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Dvije godine suspenzije dobio je i Maurizio Arrivabaene, Federico Cherubini na godinu i četiri mjeseca, a Pavel Nedved na osam mjeseci.

Žalbe za poništenja kazne odbijena su za Agnellija, Paraticija, Cheribinija i Arrivabaene, dok je Pavelu Nedvedu ukinuta suspenzija od osam mjeseci.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1585252255
Naravno da ce vratit bodove kad je dokazano da su svi klubovi radili istu stvar.. znaci morali bi kaznet komplet sve klubove iz serije a, b ,c...
4 1
user1605368976
Neka su
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi