Haos u Žepču: Bivša zvijezda Eurolige i Fenerbahcea pljunula u lice protivničkog igrača

Potez koji je zgrozio sportsku javnost u BiH

Haos u Žepču: Bivša zvijezda Eurolige i Fenerbahcea pljunula u lice protivničkog igrača

Haris Zilić

Sport u Bosni i Hercegovini nije baš na čvrstim granama. Tako nas uvijek obraduje činjenica da se neki naš sportista koji je napravio zavidnu karijeru vraća u svoju državu kako bi promovisao sport, klub, ligu, kako bi to sve digao na jedan veći nivo.

Bilo je lijepo vidjeti Mirzu Teletovića u dresu Turbine, bilo bi sutra lijepo vidjeti Džanan Musu u Bihaću ili Jusufa Nurkića u Živinicama, a nema sigurno čvojeka u BiH koji ne bi volio da Edin Džeko u smiraju svoje karijere barem sezonu nosi dres Željezničara, radi promocije lige, fudbala i sporta u Bosni i Hercegovini.

Tako nas je prije nekoliko godina obradovala informacija da se u svoju zemlju vraća Emir Preldžić (35), čovjek koji je napravio izuzetnu košarkašku karijeru. Istina, Emir je igrao za Tursku, ali u lični izbor i razloge zašto je izabrao Tursku ispred Bosne i Hercegovine nećemo komentarisati i bilo bi nezahvalno komentarisati neki lični izbor. Pratili smo Emirove igre i bili ponosni što je Bosanac, Zeničanin na tako velikoj sceni.

Da ukratko podsjetimo na karijeru Emira Preldžića. Četiri puta je bio prvak Turske sa Fenebahceom, bio je MVP Kupa Turske, sa Fenerom je igrao Euroligu gdje je bio jedan od najkorisnijih košarkaša. Sa Turskom je igrao na Eurobasketu, Mundobasketu, a 2009. godine je na NBA draftu izabran kao 57. pik od strane Phoenix Sunsa.

Ostala je upamćena i njegova partija u finalu Kupa Turske 2011. godine kada je protiv Besiktasa ubacio 35 poena i to je do dan danas za mnoge najbolja partija u jednoj utakmici turske košarke.

Izuzetna karijera za momka rođenog u Zenici 1987. godine, a upravo je u Čeliku počeo karijeru prije odlaska u slovenski Tirglav, zatim Geoplan Slovan, a onda je krenula karijera koja je među boljim u evropskoj košarci.

Oglasi

Sve navedeno je itekako bilo dovoljno da se podigne stepen uzbuđenje nakon što se saznalo da se Preldžić vraća u svoju zemlju. Formiran je klub KK Orlovik Žepče koji je ove sezone izborio plasman u Prdmijer ligu BiH. Za to je upravo najzaslužniji Emir i njegov otac koji su maloj sredini kao Žepče probudili sport i košarku.

Orlovik je bio najbolji u A1 ligi sjever, a u sjajnom finalnom dvomeču protiv KK Igman Burch izborili su palsman u društvo najboljih jer su u dva meča bili bolji sa ukupno tri poena razlike.

Ostat ćemo na duelu Orlovik - Igman, tačnije na revanš duelu koji je prethodni vikend odigran u Žepču.

Jedna situacija je itekako zgrozila sportsku javnost u Bosni i Hercegovini, a upravo je u središtu pažnje bio Emir Preldžić.

U trenucima kada je Igman imao dvocifrenu prednost i kada su bili blizu da prelome utakmicu i plasiraju se u Premijer ligu BiH u Preldžiću je proradio neshvatljiv momenat.

Oglasi

Nakon jedne akcije, Preldžić je pljunuo u lice Admira Bešovića košarkaša Igmana, a ukoliko pogledate video priloge te situacije i sami ćete se uvjeriti u navedeno. 

Kontaktirali smo i košarkaša Igmana Bešovića koji nam je dao izjavu u vezi navedene situacije i potvrdio ono što se može vidjeti na priloženom videu.

"Istina je, pljunuo me. Krenuo je na polaganje i ja sam igrao čvrstu odbranu i u tom trenutku sam mu zasmetao da postigne lagane poene. Okrenuo se i rekao mi da sam bezobrazan i da to ne radim, dobacivao je par riječi i nakon toga me pljunuo u lice", rekao je Bešović za SportSport.ba.

Nevjerovatna situacija koju je teško objasniti. Razumijemo da je bila borba za Premijer ligu BiH, razumijemo i bockanja, vruće glave, poneku psovku, prigovore, rasprave, pritisak na sudije, dobacivanje od strane publike. Sve to nosi jedna ključna utakmica, ali pljuvanje igrača koji bi trebao biti uzor mnogim mladim košarkašima teško da možemo da razumijemo.

Emir Preldžić je došao kao velika zvijezda, a u Igmanu je dosta mladih igrača i možda je upravo neko od tih momaka, tinejdžera, momčića u Preldžiću vidio uzora kao u Nurkiću, Musi, Teletoviću, Gegiću, Haliloviću, Sulejmanoviću... Nakon dešavanja u Žepču sigurno su ostali ostali duboko razočarani kao i većina sprotske javnosti u Bosni i Hercegovini.

Potražite više informacija na temu A1 liga BiH:

Na kraju dodajmo da je finalni susret protekao u sjajnoj košarci kako na Ilidži tako u Žepču, a rezultatski je više sreće imao Orlovik s tim da ne bi bilo nezasluženo da je i Igman ušao u elitu.

Ipak o košarci i potezima se neće pričati nego će se pričati o potezu Emira Preldžića, čovjeka koji je u dvije finalne utakmice postigao ukupno 83 poena, a sve te poene je poništio sramotnim potezom. 

Top Komentari

realista1982
Kakav je karakter,davno je pokazao koga j..e...
3 0
user1682348414
Kakve komplekse je nabio Emir Preldžić.Vratio se u rodni grad i za 3 godine uveo klub u najveći rang . Emir i 2 juniora održali lekciju košarke igračima Igmana.Pored uspjeha seniora ,omladinci u svakoj kategoriji prvi i nekoliko njih se nalazi na spisku mlađih kategorija reprezentacije.Zašto nikad niko nije napisao pozitivnu vijest o Emiru i Orloviku .Šta se sve o ovom momku pričalo i kakve je uvrede trpio dugi niz godina,normalna stvar je da mu prorade emocije i eksplodira (ioako nije opravdan potez).Hvala Emiru što se vratio i pokazao kako se bori za svoje rodno mjesto i sugrađane.
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti