Đoković ponizio Španca na startu, pa stigla brutalna osveta: Carlos Alcaraz osvojio Wimbledon!

Po prvi put osvojio turnir u Londonu

Đoković ponizio Španca na startu, pa stigla brutalna osveta: Carlos Alcaraz osvojio Wimbledon!

Endin Čaušević, foto: EPA

U Londonu smo danas gledali još jedno spektakularno finale Wimbledona u kojem su se sastali Novak Đoković i Carlos Alcaraz, a na kraju nakon nevjerovatne borbe i pet odigranih setova do pobjede je stigao mladi Španac koji je po prvi put u karijeri osvojio titiulu na ovom legendarnom turniru.

Đokovića i Alcaraza su u finalu svi očekivali i prije samog početka ovog Grand Slama, a da su njih dvojica trenutno daleko najbolji teniseri na svijetu pokazalo se i na Wimbledonu.

Finale je Đoković otvorio na fantastičan način i njegovu furioznu igru niko nije očekivao na startu. Srbin je igrao spektakularno i dopustio je Špancu da osvoji tek jedan jedini gem u prvom setu.

Prvi set trajao je tek 35 minuta i pripao je Đokoviću sa 6:1, te je srbijanski teniser uspio da povede sa 1:0 u setovima.

Đoković je dobro igrao i u drugom setu, no bilo je jasno da i Alcaraz igra drastično bolje nego na startu. Španac je počeo da hvata ritam i pruža dosta veći otpor, a drugi set je nakon velike bitke riješen u tie-breaku.

Oglasi

Iako je Novak imao sve u svojim rukama i set loptu u tie-breaku na kraju je Alcaraz uspio da se izvuče. Španac je preokrenuo i dobio tie-break sa 8:6, te je uspio da poravna na 1:1 u setovima što je za Novaka bio očito psihološki veliki udarac.

Đoković je nakon dugo vremena izgubio tie-break, a koliko ga je to uzdrmalo najbolje se vidjelo u trećem setu.

Iskusni teniser jednostavno nije ličio na sebe i srljao je iz greške u grešku, a Alcaraz je to žestoko kažnjavao. Mladi Španac je na kraju nakon sat igre uspio da preokrene i povede sa 2:1, a treći set dobio je ubjedljivo sa 6:1.

U četvrtom setu Đokovićev umor je bio vidljiv svima. Alcaraz otvara meč dobrim servisom i poveo je sa 1:0, ali se Nole nije predavao i uspio je da poravna na 1:1. Iako je treći gem trajao dosta duže i Novak se borio da dođe do breaka, no nije uspio jer je Alcaraz došao do 2:1.

Novak je uz dosta muke uspio da dođe do 2:2 i činilo se da zahuktalog Carlosa niko ne može da zaustavi. No, potom je Đoković počeo da se vraća, u petom gemu dolazi do breaka i 3:2, a bezobraznim navijačima čak je poslao i poljubac s porukom da još ništa nije gotovo.

Oglasi

Đoković je uspio da potvrdi servisom break i dođe do 4:2. Pokazao je da ga niko ne smije otpisivati ni čak kada je na koljenima, te je uspio da poravna na 2:2 u setovima jer je treći set dobio na kraju sa 6:3.

Pobjednika Wimbledona saznali smo tek nakon pet setova. Peti set Đoković otvara servisom i sigurnom igrom dobija gem za 1:0. Drugi gem je bio spektakularan. Novak je imao i break loptu, no nevjerovatni Alcaraz je uspio da "preživi" i dođe na kraju do 1:1.

I potom detalj koji je odlučio meč. Alcaraz koristi Novakove greške i pravi break, te je poveo sa 2:1, a ispostavilo se da je to prednost koju na kraju nije ispustio.

Do kraja meča Alcaraz je uspio da održi break prednosti, dok Đoković nije imao snage ni načina da se ponovo vrati i preokrene. Na kraju Alcaraz je peti set dobio sa 6:4 i po prvi put u karijeri osvojio je Wimbledon.

Wimbledon, finale:

Alcaraz - Đoković 3:2 (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4)

Top Komentari

koraj
Ne sikiraj se nole, dobit ces stipendiju u srbiji. Tako prodju gubitnici...
6 0
user1675182613
Svaka čast Carlosu na tituli iako je Nole sam od sebe izgubio nije ga nešto posebno nadigrao. Jedan je Nole I sa njim cijeli Balkan treba biti ponosan!
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi