Očajno izdanje i neočekivan poraz bh. košarkaša u Poljskoj

Nisu ličili na sebe

Očajno izdanje i neočekivan poraz bh. košarkaša u Poljskoj

Edmir Škorić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras od domaće selekcije Poljske (85:76) u 2. kolu pretkvalifikacija za Olimpijske igre.

Bh. košarkaši jučerašnjom su pobjedom protiv Portugala načinili veliki korak ka plasmanu u polufinale dogiravanja za plasman na Olimpijske igre, ali mnoge stvari su večeras upropastili.

Bila nam je večeras neophodna pobjeda da se ostvari cilj i mirno uđe u posljednje kolo, no domaća selekcija nam je pomrsila račune, nadigrala nas i razbila u svakom smislu te riječi, pa nam ostaje da u trećem kolu protiv otpisane Mađarske tražimo prolaz dalje.

Poljaci su bolje otvorili meč, sa dvije trice stigli su do 6:0, ali naši momci se brzo vraćaju u meč. Ipak, Poljska u završnici prve četvrtine uspijeva da se odlijepi i da ode na plus osam (27:19).

Početkom druge četvrtine Poljska je povela sa 11 razlike, a u jednom trenutku je bilo i +13. Uspjeli smo da se vratimo, da smanjimo zaostatak na samo četiri poena, no onda ponovo Poljaci furiozno završavaju dionicu i na odmor odlaze sa 50:37.

Uspjeli smo u trećoj dionici u potpunosti da se vratimo, u jednom trenutku na samo tri poena zaostatka (54:57) kada se nazirao i potpuni preokret, no onda nova serija domaćina, koji pravi 9:0 i odlazi na plus 12 (66:54).

Oglasi

S ogromnih +15 Poljska je ušla u zadnju četvrtinu, vjerovali smo da se ipak Zmajevi mogu ponovo vratiti, ali nije bilo snage za takvo što.

Serijom 6:0 na početku posljednje dionice Poljska je otišla na +21 i već tada je bilo jasno da više nemamo šta tražiti u ovom duelu. Tek u završnici uspjeli smo jednom serijom malo i ublažiti ionako visok poraz.

Pontika je sa 22 poena i 9 skokova bio najefikasniji kod Poljske, a sjajan meč odigrao je i Sokolowski koji je ubacio također 22 poena.

U našim redovima Jusuf Nurkić je imao 17 poena i 8 skokova, Aleksandar Lazić je ubacio 15, Džanan Musa 13 poena i oni su jedini bili s dvocifrenim učinkom na kraju.

Bh. košarkaši večeras su bili ispod svakog nivoa, neprepoznatljivi, ali nadati se da će za dva dana pokazati pravo lice i da će pobjeda nad Mađarskom biti dovoljna za nastavak borbe za Olimpijske igre koje se narednog ljeta održavaju u Parizu.

Naredni meč, dakle, igramo već za dva dana protiv Mađarske, koja je upisala dva poraza u prva dva kola. U drugom meču posljednjeg kola grupe igraju Poljska i Portugal, a na kraju će dvije prvoplasirane selekcije izboriti polufinale kvalifikacija za Olimpijske igre.

Poljska - BiH 85:76 (27:19, 23:18, 20:18, 15:21)

Poljska: Balcerowski 8, Pluta 8, Pontika 22, Sokolowski 22, Zolnierewicz, Garbacz 2, Groselle 2, Michalak 5, Miličić 3, Niziol, Witlinski, Zyskowski 13.

BiH: Alibegović 8, Gegić 2, Kamenjaš 3, Lazić 15, Vrabac, Atić 7, Delalić, Garza 5, Halilović 3, Musa 13, Nurkić 17, Zahiragić.

Top Komentari

Vrbaski
Nije do igrača, razlika je a Poljaci imju trenera a mi nemamo. Bećiragić je upropastio evropsko svojim nerezonskim rotacijama i forsirajući 1. petorku do iznemoglosti. Imaš Alibegovića, Layzića i Garzu koji imaju dobar izbačaj za 3 poena a ne napravi nijednu akciju za njih, nego mu trojke šutiraju ma ne šutiraju nego bacaju cjepnice igrači koji ne mogu slobodno pogoditi; Gegić, Atić, Vrabac Ovo malo Poljskešto jeostalo od one ekipe sa evropskog bi Bosnić raybucao samo tako. Ovog se Bećiragića mora otjerati ako želimo da ovi momci igraju na max.
3 1
Zixara
Trener je obična *****a koja ne zna na time out-u akciju napravit. Ljakse koji govori ti ćeš Miki ovo da Juka uradi ono i imat ćemo ovo nije za trenera vrbanjuse kamo li reprezentacije Bosne i Hercegovine. Uz takvog trenera naši najbolji igrači postaju Adin Vrabac i to je to. Pa Bosnic je i od tog Vrabca bio napravio solidnog igrača.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi