Čovjek iz drugog plana odveo Hrvatsku u finale!

Turnir u Kairu

Čovjek iz drugog plana odveo Hrvatsku u finale!

Edmir Škorić

Hrvatska i Tunis u Kairu su odigrali meč polufinala prijateljskog turnira, a u finale je prošla evropska selekcija pobijedivši na penale nakon što je bilo 0:0 u 90 minuta. Junak je bio drugi golman Ivušić.

Ovo je bila prva utakmica Hrvatske u 2024. godini i jedna od provjera za nadolazeći Euro. Očekivano, evropska selekcija bila je favorit, ali ne izraziti. Tunižani nisu bili za potcijeniti i to se moglo vidjeti večeras.

Prvi ozbiljan pokušaj Hrvatske koja je premijerno igrala u novim dresovima u 13. minuti, ali je udarac Ivanušeca najprije izblokiran, a potom završio u rukama golmana Tunisa.

Mogao je Tunis lako da povede u 26. minuti, pošto se Avdi našao sam pred Livakovićem, ali je sve promašio. U 31. minuti se tresla mreža Livakovića, ali imali su Hrvati sreće jer je Jelassi bio u ofsajdu.

Mnogo bolje je Hrvatska igrala u drugom poluvremenu. U 51. minuti sjajna akcija izabranika Zlatka Dalića, Pašalić je pucao glavom, ali malo pored gola Tunisa. Pet minuta kasnije dobra situacija za Vatrene. Gvardiol nije najbolje zahvatio loptu koja dolazi do Kramarića, ovaj glavom trznuo i poslao prema golu, ali Ben Said brani.

Oglasi

Nova šansa za Hrvatsku u 72. minuti. Gvardiol je tukao glavom, ali pokraj gola. Umalo da se ti promašaji kazne u 78. minuti, kada je Tunis imao stopostotnu šansu, ali rezervista Ltaief je iz dobre pozicije gađao preko gola. U nadoknadi je Marco Pašalić pucao, no Ben Said uz malo problema brani.

Sve u svemu, možda je bilo i najpoštenije da penali odluče finalistu, a tu su uspješniji bili fudbaleri Hrvatske.

Prvi penal izveo je Vlašić, ali je promašio, tačnije odbranio mu je Dahmen, a Ali Ben Romdhane na drugoj strani siguran za prednost Tunižana. Za razliku od Vlašića, Kramarić je bio siguran u drugoj seriji. Tunižanima je novu prednost golom osigurao Laidouni.

Na početku treće serije penal za Hrvatsku izveo je Petković i pogodio, ali i Tunis zabija za 3:2. Abdi je bio siguran. Hrvatsku u igri za finale ostavlja Majer golom u četvrtoj seriji. Tunižani su ipak promašili u 4. seriji i stvari su se vratile na početak. Ivušić je odbranio, a Mario Pašalić potom zabio za 4:3 vodstvo Hrvatske. Ltaief pogađa za izjednačenje i nastavak penal serije.

Dahmen zatim brani udarac Juranovića, a Tunisov Jaziri ne koristi sjajnu šansu da svoj tim odvede u finale. Opet je sjajan bio drugi golman Ivušić. Za Hrvatsku je zabio Pašalić. Promašajem Haddadija sve je bilo gotovo.

Oglasi

Hrvatska će u finalu prijateljskog turnira igrati protiv domaće selekcije Egipta koja je ranije s 1:0 slavila protiv Novog Zelanda.

Inače, Hrvatska će u junu odigrati još dvije prijateljske utakmice; 3. juna protiv Sj. Makedonije, a 8. juna gostuje kod Portugala. Potom će igrati na Euru u Njemačkoj i to u grupi sa Španijom, Albanijom i Italijom. Prvi meč na programu je 15. juna.

Hrvatska - Tunis 0:0

Hrvatska: Livaković (od 46. Ivušić) - Juranović, Gvardiol, Erlić (od 59. Ćaleta-Car), Sosa - Brozović (od 59. Pašalić), Kovačić (od 68. Majer), Modrić (od 59. Vlašić), - Kramarić, Mario Pašalić, Ivanušec (od 69. Petković)

Tunis: Ben Said. Abdi, Achouri (od 88. Jaziri), Ben Romdhane, Bronn, Ghandri, Haddadi, Jelassi, Kechrida, Laidouni, Rafia (od 73. Ltaief)

Top Komentari

BosanskaSvedska
Jel igro onaj ugrozeni autogolaš?
1 3
pero98
Bravo Vatreni
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti