Već godinama je tužan život velikog Hakana Šukura: "Samo sam rekao da nisam Turčin, već..."

Čuveni napadač živi u egzilu

Već godinama je tužan život velikog Hakana Šukura: "Samo sam rekao da nisam Turčin, već..."

Admin Čaušević

Hakan Šukur, jedan od najboljih strijelaca u historiji fudbala (51 gol s reprezentacijom) i autor 295 golova s Galatasarayem već godinama ne može kročiti u Tursku. Živi i radi u Americi, te osjeća nostalgiju za svojom domovinom.

Šukur je u Turskoj proganjan zbog navodnih političkih veza s klerikom Fethullahom Gulenom (pokušao državnim udarom svrgnuti predsjednika recepa Erdogana, a svi koji su s njim bili u vezi proglašeni su teroristima) zbog sporne rečenice na jednoj press konferenciji.

"Ja sam Albanac i kao takav ja nisam Turčin", rekao je Šukur na jednoj pressici, a vrijeme je pokazalo da je s tim riječima sebi zauvijek zatvorio vrata Turske.

Protiv čuvenog napadača je nakon toga raspisana tjeralica pod optužbom da je terorist, pa je morao napustiti Tursku zbog optužbi i koje mu prijete zatvorom ili smrtnom kaznom.

Bivši igrač Sakaryaspora, Bursaspora, Galatasaraya, Torina, Intera, Parme i Blackburn Roversa uspio je pobjeći iz Turske, zemlje u kojoj mu je oduzeto državljanstvo i zaplijenjeni poslovi i tekući računi, te emigrirati u SAD.

"Ništa mi nije ostalo na svijetu. Erdogan mi je uzeo sve. Moja prava na slobodu. Pravo da objasnim stvari, pravo na posao", rekao je Šukur jedne prilike.

Oglasi

"Turska je moja zemlja. Volim svoj narod iako mislim da im kontrolisani mediji kreiraju mišljenje", rekao je Turčin svojevremeno za New York Times.

Erdogan i Šukur su u prošlosti imali veoma dobar odnos

Trenutno ovaj 51-godišnjak živi u Kaliforniji i spaja kraj s krajem kao vozač Ubera, prodavač knjiga i fudbalski trener mladih.

"Ja sam vozač Ubera i prodajem knjige", rekao je Šukur za njemački list Welt am Sonntag 2020. godine.

Strijelac najbržeg gola u historiji Mundijala koji je na Svjetskom prvenstvu 2002. zabio protiv Južne Koreje nakon 11 sekundi, svoju je američku avanturu započeo u Washingtonu dok se nije preselio u okolicu San Francisca.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Prije nego što je postao vozač Ubera, otvorio je kafeteriju i pekaru, ali ih je bio prisiljen zatvoriti zbog pritiska radi svog identiteta

"Nikada nisam učinio ništa protuzakonito, nisam izdajica ni terorist" poručio je Šukur koji se 2008. povukao iz fudbala, o razlozima koji su ga natjerali da napusti Tursku kojom i dalje rukovodi Erdogan.

Top Komentari

FudbalskiGenije
Tako i treba, ako si albanac idi u albaniju. Tako treba i ove naše sve što se ne izjasne kao bosanci i hercegovci protjerati
2 3
Ss.ba
HBSC. Koliku su teroristi da im nije uspio ni drzavni udar. A imali su pomoc amerikanaca. Iskljucivanjem mobilne mreze..interneta. Pokusali vojni udar,a nisu "pridobili" ni sve vojnike. I nisu tad Erdogana sacuvali njegovi glasaci. Nego su ga sacuvali turci,koji vole svoju drzavu. I na jedan face poziv su svi izasli i odbranili Tursku od tetorista. Hakan je samo glup i naivan dok je finansirao Gulena. Hakana ne kaznjava Turska, a ni Erdogan, nego turski narod. Da je imao podrsku naroda i danas bi imao tu pekaru koju je otvorio. Dobro se Hakan preveslao. Kao i godpodin Freedom Enes.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti