Al Jaber je bio 'žrtva' neznanja ili sujete, a Željina je svijetla budućnost
Al Jaber na utakmici protiv GOŠK-a u Gabeli

Mladi Saudijac zablistao u važnoj pobjedi

Al Jaber je bio 'žrtva' neznanja ili sujete, a Željina je svijetla budućnost

FK Željezničar je u subotu u Gabeli upisao zlata vrijedna tri boda i sada Plavi lakše dišu (2:1).

Kada je uoči polaska u Hercegovinu saopšteno da u timu neće biti lakše povrijeđenog Haruna Karića, 'ostalo' je slobodno mjesto u veznom redu.

Očekivalo se da će glavni tri činiti Samir Radovac, Amer Hiroš i Nedim Mekić, ali iskusni Dino Đurbuzović odlučio je šansu pružiti mladom Abdulmaliku Al Jaberu.

Al Jaber je skoro bio zaboravljen kod navijača Željezničara, mnogi su se često pitali zbog čega ga nema na terenu i da li je to napustio klub, te zašto klub to 'krije', ako je već tako. Trenirao je vrijedno mladić iz Saudijske Arabije, čekao svoju šansu, a sigurno mu je 'svanulo' kada je klub odlučio raskinuti saradnju sa Brunom Akrapovićem.

Akrapović se na Grbavici nije proslavio, a brojne mlade nogometaš je 'gurnuo' u drugi plan, pa tako i oni iz Omladinskog pogona koji su nekada zatrebali samo kada su treninzi. Plavi su djelovali bez 'glave i repa' u borbi za goli život, mnoge izmjene na utakmicama bile su blago rečeno 'čudno', a igra Željezničara itekako 'pročitana'.

Dugo će mladi vezista pamtiti subotnji meč                                                                                                                                                                                    

Al Jaber je kasnio na pripreme Željezničara zbog obaveza prema U-23 reprezentaciji Saudijske Arabije, a kada se priključio čekao je svoju šansu i sigurno vjerovao da će je dobiti. Jasno je to kazao i tehnički direktor Future Falconsa Romeo Jozak u razgovoru za Klix.

Oglasi

Jozak je tada kazao da vjeruje da će Al Jaber postati standardni reprezentativac Saudijske Arabije, te da se još uvijek bori sa evropskom adapticijom.

Dodao je i to da je Al Jaber klupska investicija te Željezničar to neće iskoristiti ako mladi igrači ne bude igrao.

Moglo se to protumačiti na razne načine, možda kao i blagi pritisak na 'leđa' struke Željezničara, a navedeni razgovor je pročitao i sam Akrapović. Da li je Akrapović bio i previše tvrdoglav ili je iz vodstva Željezničara dobio 'posebnu' poruku zbog neuspjele saradnje sa ljudima iz Saudijske Arabije kada je u pitanju seniorski tim, za sada je tajna.

Iz izvora bliskih klubu saznajemo da je Akrapović tada ljutito reagovao, ali je na press konferenciji pred mostarski Zrinjski bio mirniji. Na pitanje novinara SportSport kako gleda na Jozakove riječi, kazao je.

"Slučajno sam pročitao to. Ne može meni niko napraviti pritisak, igrat će 11 za koje se ja odlučim. Ne može mi niko reći ko su ti, koji je interes, kakvi mernadžeri, investicije, nema popusta prema nekome. Takva je situacija, igrat će onih 11 za koje se ja odlučim".

Oglasi

Akrapović je tada bukvalno 'prekrižio' Al Jabera, a Željezničar nije zaštitio nogometaša na kojem u budućnosti sigurno mogu i zaraditi, te napraviti odličnu priču.

Nije, kao što nije ni mnoge druge koje je trebao. Dok je Al Jaber čekao šansu, dovodili su se igrali iz nižih liga, davali ugovori, pravile probe bez povoda i smisla.

Sve je to sada prošlost, kao što je i Akrapović prošlost Željezničara. Al Jaber je budućnost, u svakom smislu, kao što su budućnost brojni omladinci koji čekaju šansu do kraja sezone. A ima ih sigurno koji zaslužuju pažnju u juniorskoj i kadetskoj selekciji. Treba im vjerovati, dati im podršku i 'gurnuti' ih.

Al Jaber je to u svom slučaju pokazao u Gabeli, a za sve je nagrađen pobjedonosnim pogotkom. Proslavio ga je 'mirno', ali od srca, sa željom da na neki način kaže da su se mnogi na Grbavici ogriješili o njemu. Sa namjernom ili u neznanju... Kako god da bilo, za Željezničar je bilo pogubno. I jedno i drugo je itekako opasno.

Posljednji meč Al Jaber je za Plave odigrao upravo protiv GOŠK-a u Gabeli. Tada je GOŠK slavio 1:0, a onda je vezista pet puta bio na klupi, dok čak pet puta nije ni bio u kombinaciji.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za Željezničar ima ukupno deset nastupa, te jedan pogodak, a rođen je 7. januara 2004. godine u Medini, velikom gradu u Saudijskoj Arabiji.

U evropski nogomet je 'ušao' preko juniora Dinama iz Zagreba. Ugovor sa Plavima s Grbavice ima do maja 2025. godine. Do kraja sezone sigurno je očekivati da će imati mnogo ozbiljniju minutažu, a onda pripreme i novu sezonu u kojoj će ovaj skromni mladić, inače veliki vjernik, sigurno eksplodirati.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Chesa
Mali je u Gabeli sjajno odigrao. Bio je odličan na terenu. Sa tim kvalitetom ima mjesto među prvih 11.
5 1
LuciusVorenus
Odlican igrac. Definitivno se vidi da moze jos raditi na igri, ali je bolji od mnogih panjeva koji su igrali ove sezone.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi