Srbi i Hrvati režirali skandal, onda je najvećem ikad pukao film: "Ne bih to ni za majku, a tek..."
Foto: Vehir.hu

Čuvena scena koja je značila i oproštaj od reprezentacije

Srbi i Hrvati režirali skandal, onda je najvećem ikad pukao film: "Ne bih to ni za majku, a tek..."

A. Čaušević

Srbija i Hrvatska su veliki rivali na sportskoj sceni. Ne samo u fudbalu već i u svim takmičenjima. Njihovi međusobni dueli privlače ogromnu pažnju, pogotovo je to slučaj na velikim takmičenjima.

I dok se Hrvatska i Srbija nisu susreli na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu u fudbalu, to je itekako bio slučaj kada su u pitanju ostali sportovi, posebno se to odnosi na velika takmičenja u rukometu.

Bila je 2006. godina kada je otkriven veliki skandal koji je na kraju doveo i do oproštaja Arpada Šterbika iz reprezentacije Srbije. Najbolji golman u historiji je i sam ispričao detalje šta se dešavalo.

Kao što je poznato Šterbik je odbio reprezentaciju Mađarske jer je želio da igra za tadašnju Jugoslaviju koja je poslije toga preimenovana u Srbiju i Crnu Goru. Međutim jedan događaj je bila kap koja je prelila čašu.

Naime, predvođeni selektorom Veselinom Vujevićem tada su u reprezentaciji Srbije dogovorili da prodaju utakmicu Hrvatima pošto njima ništa nije značila.

Oglasi

Bilo je to na Evropskom prvenstvu 2006. godine kada su tadašnji Kauboji pobijedili Srbiju rezultatom 34:30 u glavnoj rundi.

"Selektor Vujović je na ručku prije utakmice rekao da smo u takvoj situaciji da nama ništa ne znači pobjeda, a Hrvati bi, ako ih pustimo, znali to da nam vrate kad-tad."

"Pred samu utakmicu u svlačionicu su ušli Mićović i Radojičić i zatražili isto. Gledali smo u njih i pitali gdje je Vujović. Odgovorili su da je ispred svlačionice, da je njemu neprijatno da uđe i da čeka kao i Hrvati da vidi šta smo odlučili."

"Onda sam ustao ja. Neka nas pobjede i sa deset razlike, ali neću to da radim. Ne bih ni svojoj majci prodao utakmicu, a kamoli Hrvatima."

Šterbik se opravdano smatra najboljim golmanom ikad

"Ako Vujović hoće da vodi ekipu do pobjede, neka sjedne na klupu, ako ne, uopšte nam ne treba. To sam rekao Mićoviću da prenese selektoru."

Oglasi

"Zbog ove situacije plakao je Deni Anđelković, plakao sam i ja, zna Dejan Perić. Ispričao sam mu sve isto večer, zna koliko sam bio iznerviran očajan, van sebe... Duša me je boljela", ispričao je tada Šterbik za srbijanske medije.

Za cijelu situaciju pokušao se oprati i Veselin Vujović.

"Ljudi koji su tu situaciju iskoristili da naprave aferu i smijene Zorana Mićovića, Veselina Vujovića i Jarana Stankovića, zauzeli su pozicije i vidjeli ste kakve su rezultate imali. Ako sam već prodao Hrvatima utakmicu to znači da oni nikada ne mogu da me cijene kao čovjeka. Ako si prodao svoje ljude onda ćeš sigurno i njih prodati."

"Da li vi mislite da bi mene Zagreb kao nagradu za tako nešto angažovao da budem njihov trener? To je apsurdno. Žao mi je što je do toga došlo i što je na moju karijeru bačena takva ljaga."

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

"Ja sam takav karakter, pravio sam probleme, svađao sam se sa sudijama, bio sam kažnjavan. Takav sam cijelog života, ali prodati svoju ekipu i svoje ljude. To je za mene ravno smrti."

Šterbik se nakon toga oprostio od reprezentacije Srbije, sačekao je dvije godine te dobio pravo nastupa za Španiju s kojom je osvojio niz najvažnijih rukometnih takmičenja te stekao epitet najboljeg golmana svih vremena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi