Niko nije dotukao Srbe i Hrvate kao Nikola Karabatić: "Imam srpsko-hrvatske korijene, ali..."

Čuveni rukometaš je rođen u Nišu

Niko nije dotukao Srbe i Hrvate kao Nikola Karabatić: "Imam srpsko-hrvatske korijene, ali..."

A. Čaušević

Nikola Karabatić je jedan od rijetkih uspješnih sportista koji su odbili da igraju za Srbiju ili Hrvatsku iako su to imali pravo. U međuvremenu je izgradio status jednog od najboljih rukometaša ikada, a imat će važnu rolu u reprezentaciji Francuske i na prvenstvu Evrope koje počinje u Njemačkoj.

Karabatić je rođen u Nišu, ali je već kao četverogodišnjak otišao u Francusku. Desilo se to nakon transfera njegovog otac u Strasborug.

Nikolin pokojni otac Branko (preminuo 2011. godine) je bio Hrvat, a majka Radmila Srpkinja. Međutim, za slavnog rukometaša nikad nije bilo sumnje za koju reprezetnaciju će igrati.

Ponajviše su Srbi bili ti koji su ga željele vrbovati i priključiti svojoj reprezentaciji. Bilo je to prije 10-ak godina. Međutim to se nikad nije desilo.

"Ako bi Nikola pristao, sve formalnosti mogle bi brzo i efikasno da se završe. Rođen je u Nišu, vodi se u matičnim knjigama rođenih i ostvario bi bez problema pravo i na državljanstvo jer mu je majka Srpkinja", govorio je tadašnji selektor Orlova Veselin Vuković.

Oglasi

Ipak, još 2009. godine kada se igralo Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj, Karabatić je kazao da za njega nikad nije bilo dileme da izabere Francusku.

"Moje porijeklo je iz Srbije i Hrvatske, ali je moja kultura je francuska. Reprezentacija Francuske je oduvijek bila moj san", ispričao je legendarni bek tada.

"Slušam tradicionalnu hrvatsku muziku, moji roditelji prave hrvatsku kuhinju. To je dio mog života", govorio je tada čuveni rukometaš.

U međuvremenu, Karabatić je postao omraženi sportista u Hrvatskoj pošto je popularnim Kaubojima nanio mali milion teških poraza na velikim takmičenjima. Jedan od najtežnih je svakako stigao u finalu Svjetskog prvenstva 2009. godine.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Međutim, ako nikad nije razmišljao o Hrvatskoj i Srbiji kao reprezentacijama uvijek je o zemljama svojih roditelja govorio sa velikom dozom poštovanja.

Francuska još od 2014. godine nije bila prvak Evrope, za 39-godišnjeg Karabatića će turnir u Njemačkoj biti jedno od posljednjih velikih takmičenja u karijeri i sigurno će dati sve od sebe da se okiti zlatom.

Top Komentari

TurgutBayraktar
Niš bio grad sa mnogo turaka i po faci mu se vidi da ima dosta toga turskoga ne sam hrvatskoga i srpskiga zabiravio je to karabatı
2 0
BosanskaSvedska
Veliki srbaki izdajica kako bi ugrozeni rekli!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi