Ricciardo prvi kroz cilj i u Belgiji

Treća pobjeda Australca

Ricciardo prvi kroz cilj i u Belgiji

Australac Daniel Ricciardo je pobjednik izuzetno zanimljive utrke za VN Belgije. Do treće pobjede u sezoni i karijeri, Australac je stigao ispred Nice Rosberga koji je ostao kratak tri sekunde, dok se najniže stepenice pobjedničkog postolja dokopao vrlo dobri Valtteri Bottas.

Kako se i moglo očekivati staza u Belgiji je opravdala očekivanja, kiše nije bilo, ali uzbuđenja je bilo u dovoljnoj mjeri. Već i prije kruga za zagrijavanje Fernando Alonso se našao u problemima, njegovi mehaničari nisu spustili bolid na vrijeme, pa je Španac otišao pod istragu.

Rosberg je jako loše startao, pretekli su ga Hamilton i Vettel. Nijemac je odlučio napasti Britanca, ali je napravio grešku. Drugi krug je dobrim dijelom odredio krajnji rezultat Lewisa Hamiltona koji će na kraju odustati. Duel vozača Mercedesa je bio otvoren, došlo je do kontakta, Nico je prednjim krilom zakačio gumu Hamiltona. Dogodilo se ono čega su se najviše plašili u Mercedesu.

Obojica su morala u boks. Ricciardo je u četvrtom krugu prošao Alonsa, nakon njega i Vettela. Prvi odlasci u boks, ne računajući Hamiltona su krenuli od devetog kruga. Rosberg i Raikkonen su bili prvi, Vettel je otišao dva kruga kasnije, dok je Alonso morao prilikom zamjene guma morao odraditi kaznu od pet sekundi zbog problema na startu. Vrlo brzo su uslijedili i novi ulasci u boks, Nico je tamo završio u dvadesetom krugu dok smo na stazi imali vrlo zanimljiv duel Vettela i Bottasa za treće mjesto, odnosno Magnussena i Alonsa iza njihovih leđa.

Do dvadesetog kruga Ricciardo je imao sedam sekundi prednosti u odnosu na Raikkona koji krug kasnije ide u boks. Vettel ide u boks tri kruga kasnije, vraća se na osmo mjesto, Alonso na deveto. Australac je i dalje vodio, ali je drugo mjesto držao Bottas sa deset sekundi prednosti u odnosu na Rosberga. Ricciardo ide na zamjenu guma u 28. krugu, Bottas preuzima vodstvo. Na se vrh Ricciardo vratio brzo, ali ovaj put tu ostaje do kraja, posljednjih 14 krugova. Vettel i Rosberg su devet krugova prije kraja uzeli mekšu komponentu, dok se Button vraća na stazu ispred Buttona, iza Vettela. Vozač Williamsa očekivano napada svjetskog prvaka i uspješno ga prolazi.

Veliku gužvu na stazi su proizveli Magnussen, Alonso, Button i Vettel, u poretku od četvrtog mjesta. Magnussena su teško mogli proći, a najgore je prošao Alonso koji je u jednom trenutku izletio, pa i oštetio bolid. Bottas je ostao treći, Rosberg je smanjivao svoj zaostatak, ali se nije uspio približiti
Ricciardu.

Rezultati VN Belgije:
 1. Daniel Ricciardo (Aus, Red Bull-Renault) 1h24m36.556s
 2. Nico Rosberg     (Nje, Mercedes) + 3.383
 3. Valtteri Bottas  (Fin, Williams-Mercedes) + 28.032
 4. Kimi Raikkonen   (Fin, Ferrari)  + 36.815
 5. Sebastian Vettel  (Nje, Red Bull-Renault) + 52.196
 6. Kevin Magnussen  (Dan, McLaren-Mercedes) + 54.262
 7. Jenson Button    (VBR, McLaren-Mercedes) + 54.580
 8. Fernando Alonso  (Spa, Ferrari) + 1:01.162
 9. Sergio Perez     (Mex, Force India-Mercedes) + 1:04.293
10. Daniil Kvyat     (Rus, Toro Rosso-Renault) + 1:05.347
11. Nico Hulkenberg  (Nje, Force India-Mercedes) + 1:05.697
12. Jean-Eric Vergne (Fra, Toro Rosso-Renault) + 1:11.920
13. Felipe Massa    (Bra, Williams-Mercedes) + 1:15.975
14. Adrian Sutil     (Nje, Sauber-Ferrari) + 1:22.447
15. Esteban Gutierrez (Mex, Sauber-Ferrari) + 1:30.825
16. Max Chilton      (VBR, Marussia-Ferrari) + 1 krug
17. Marcus Ericsson  (Sve, Caterham-Renault) +1 krug
18. Jules Bianchi    (Fra,Marussia-Ferrari) +  krugova
Odustali:
Lewis Hamilton (VBR, Mercedes) 38 krug
Romain Grosjean (Fra, Lotus-Renault) 32 krug
Pastor Maldonado (Ven, Lotus-Renault) 1 krug
Andre Lotterer  (Nje, Caterham-Renault) 1 krug

Ukupni poredak:
1. Nico Rosberg  (Nje, Mercedes) 220                 
2. Lewis Hamilton (VBR, Mercedes ) 191        
3. Daniel Ricciardo (Aus, Red Bull - Renault) 156      
4. Fernando Alonso (Spa, Ferrari) 119      
5. Valtteri Bottas (Fin, Williams) 110

Poredak konstruktora:
1. Mercedes               411         
2. Red Bull/Renault       254     
3. Ferrari                158
4. Williams/Mercedes      150
5. McLaren/Mercedes       111

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.