Vettel i Ferrari očitali lekciju Mercedesu i Hamiltonu

U drugom nastupu za Ferrari prva pobjeda

Vettel i Ferrari očitali lekciju Mercedesu i Hamiltonu

"Grande Ferrari, Ferrari is back, Ferrari is numure uno" odjekivalo je u slušalicama Sebastiana Vettela nakon što je prvi prošao ciljem na današnjoj utrci za VN Malezije u Sepangu. Oduševljenje je u ekipi je bilo ogromno, a kako ne bi bilo nakon svega što je Ferrari prošao prije svega u prošloj godini. U godini kada je ostao bez pobjede.

U ekipi Ferrarija su bili optimisti, u Mercedesu su upozoravali, ali realno niko nije očekivao da će Sebastian Vettel ostvariti svoju prvu pobjedu za Ferrari. Prvu nakon VN Španije 2013. godine i prvu nakon 33 utrke. A to se danas dogodilo na VN Singapura.

Vettel je zajedno sa ekipom Ferrarija odradio sjajan posao u Sepangu. Posljednji put je Vettel slavio 2013. godine u Brazilu i današnja pobjeda njegova je 40. u karijeri, ali i po njegovoj reakciji nakon utrke svakako jedna od najdražih. 

Iza sebe je na osam i pol sekundi zaostatka ostavio Lewisa Hamiltona, dok je treći Nico Rosberg. Na taj način je prekinuo dominaciju Mercedesa čiji su vozači ostvarili osam pobjeda u nizu nakon VN Kanade prošle godine. Lewis Hamilton je dobro vozio, ali taktika i izbor guma nisu definitivno išli na ruku svjetskog prvaka.

Hamilton je poveo utrku ispred Vettela koji uspijeva zatvoriti Rosberga, dok je najviše problema u tim trenucima imao Kimi Raikkonen, koji je pao na 14. mjesto. Nakon odustajanja Ericssona, safety car je izašao na stazu, vozaču su krenuli u boks.

U Mercedesu su dočekali Hamiltona, ali nisu bili spremni za Rosberga. Vettel je ostao na stazi. Hamilton je iz boksa izašao na šesto mjesto, ali se već do 11. kruga probio na drugo sa devet sekundi zaostatka za Vettelom. Vettel je prepustio prvo mjesto nakon 18. kruga i ulaska u boks, ali ne zadugo.

Tri kruga kasnije prolazi Rosberga, u 24. krugu i Hamiltona. Po nove gume Vettel je otišao u 38. krugu i za razliku od prvog ulaska, ovaj put se vratio ispred Rosberga, pa je odmah krenuo u lov na Hamiltona. Aktuelni svjetski prvak nije mogao danas mogao parirati Vettelu. Otišao je u boks po tvrđu komponentu baš kao i Vettel u trenucima kada je bio 12 sekundi iza vozača Ferrarija. Hamilton se požalio ljudima u boksu kako nije zadovoljan gumama, ali iz boksa je dobio informaciju kako na raspolaganju ima još samo potrošenu mekšu komponentu.

Rosberg je po izlasku iz boksa došao na treće mjesto, pa iako su iz boksa svojim vozačima slali poruke kako idu na prvo i drugo mjesto, bilo je jasno da će danas Mercedes teško do pobjede. U sjeni pobjede Vettela je ostalo četvrto mjesto Raikkonena koji je napravio veliki pomak. Valtteri Bottas je u direktnom duelu pobijedio iskusnog Massu u borbi za peto mjesto, dok je najmlađi vozač u Formuli 1, Max Verstappen u svom drugom nastupu osvojio prve bodove na sedmom mjestu.

Njegov kolega iz ekipe, također mladi Carlos Sainz Junior je osmi, dok su dva Red Bulla završila na devetom mjestu, Kvyat je bio ispred Ricciarda. McLaren opet nije izdržao, odustali su prvo Alonso, nakon njega i Button.

Rezultati VN Malezije:
1. Sebastian Vettel Ferrari 1h41m05.793s
2. Lewis Hamilton Mercedes + 8.569
3. Nico Rosberg    Mercedes + 12.310
4. Kimi Raikkonen Ferrari + 53.822
5. Valtteri Bottaas Williams/Mercedes + 1:10.409
6. Felipe Massa    Williams/Mercedes + 1:13.586
7. Max Verstappen Toro Rosso/Renault + 1:39.085
8. Carlos Sainz Toro Rosso/Renault + 1 krug
9. Daniil Kvyat    Red Bull/Renault + 1 krug
10.Daniel Ricciardo Red Bull/Renault + 1 krug
11.Romain Grosjean Lotus/Mercedes + 1 krug
12.Felipe Nasr Sauber/Ferrari + 1 krug
13.Sergio Perez    Force India/Mercedes + 1 krug
14.Nico Hulkenberg Force India/Mercedes    + 1 krug
15.Roberto Merhi Marussia/Ferrari + 3 kruga
Odustali:
Pastor Maldonado Lotus/Mercedes
Jenson Button McLaren/Honda           
Fernando Alonso    McLaren/Honda           
Marcus Ericsson    Sauber/Ferrari           
Will Stevens Marussia/Ferrari   

Ukupni poredak:
1.Lewis Hamilton Mercedes 43
2.Sebastian Vettel Ferrari 40
3.Nico Rosberg Mercedes 33
4.Felipe Massa 20
5.Kimi Raikkonen 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.