Željo na paklenom gostovanju, mali gradski derbi na Koševu

Osmo kolo BHT Premijer lige BiH

Željo na paklenom gostovanju, mali gradski derbi na Koševu

E. Škorić

Ovog vikenda igraju se susreti osmog kola BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Najveću pažnju svakako prvilači susret Slobode i Željezničara, koji će se danas igrati na Tušnju. Trenutno je taj duel u fokusu javnosti, uglavnom jer su Tuzlaci spremni da se ‘osvete’ Željezničaru, na čiji dolazak čekaju dvije i po godine. Utakmici će gotovo sigurno prisustvovati desetak hiljada navijača, a mi se nadamo da nereda neće biti de ta će u fokusu biti dešavanja s terena.

Željo je favorit. Plavi su nanizali tri pobjede u prvenstvu, četiri ako računamo i Kup, dok Sloboda nije u formi. Tim s Grbavice lovi Široki i Zrinjski, te mu je poraz u Tuzli neprihvatljiv, dok se Sloboda želi vratiti u gornji dio tabele i navijačima se iskupiti za ispadanje iz Kupa od Travnika. 

Željezničar nikada nije lako dolazi do povoljnih rezultata u gradu soli, pa će sigurno i ovaj put izabranici Admira Adžema morati dati 120% svojih mogućnosti da se neporaženi vrate u glavni grad.

Sarajevo više nema pravo na kiks, Borac dočekuje prvaka

Sarajevo će, nakon uspješno odrađenog gostovanja u Konjicu kod Igmana u šesnaestini finala Kupa (3:0), ugostiti Olimpic na Koševu. U malom gradskom derbiju favorit je, bez dileme, bordo tim.

Međutim, Sarajevo u Premijer ligi nema pobjedu u posljednje četiri utakmice, kao niti poraz. Olimpic je u sedam kola samo jednom poražen, ima četiri pobjede i ima četiri boda više od svog starijeg gradskog rivala. 

Olimpic je zadnji put na Koševu slavio 2001. godine protiv Sarajeva, ali momčad Mirze Varešanovića ove sezone igra dobro i mogla bi iskoristiti ne baš sjajnu formu bordo momaka, koji u dosadašnjem dijelu sezone nisu opravdali očekivanja, a trenutno su klub s najboljim rosterom u državi.

Jedan od derbija kola igraju Borac i Zrinjski u Banjoj Luci. Borčevi nogometaši su se provukli u Kupu protiv Drine (slavili na penale), ali pred njima je sada jako, jako težak protivnik, aktuelni prvak. Zrinjski se “ganja” sa Širokim na vrhu, pa u mostarskim redovima vjeruju da bi pobjeda na Gradskom stadionu u Banjoj Luci došla kao “kec na desetku”.

Borac je u sedam kola već upisao tri poraza i daleko je od rezultata iz prošlih sezona. Mnogim je problemima okupiran banjolučki klub, pa sve češće ove sezone prosipa bodove. Ipak, pobjeda u Foči protiv Slavije donekle je vratila vjeru u ekipu. 

Zvijezdin "posljednji voz", Široki apsolutni favorit u Velikoj Obarskoj

Zvijezda iz Gradačca je trenutno na dnu tabele sa samo tri boda (bez pobjede). Posljednji poraz Gradačačni su doživjeli u Mostaru protiv Zrinjskog. Čak 16 golova primio je crveno-bijeli sastav u sedam utakmica. Trijumf protiv Slobode Novi Grad u Kupu od 5:1 svakako je donio samopouzdanje igračima pred derbi začelja protiv Radnika.

Ne pobijede li goste iz Bijeljine, u Zvijezdi mogu razmišljati o pakiranju kofera za niži rang, makar se imalo do kraja prvenstva još puno igrati. Ni Vtezu ove sezone ne ide. Vitežani imaju samo četiri boda, pa će u Zvorniku, protiv Drine, koja ima sedam bodova i utakmicu manje, pokušati osvojiti nove bodove. Vitez u zadnjih pet utakmica ima čak četiri poraza.

Lider prvenstva, Široki, po mnogima sastav koji igra najljepši nogomet u BiH, gostuje u Velikoj Obarskoj kod Mladosti. Širokobriježani imaju 17 bodova, pet pobjeda i dva remija, uspješno su okončali i gostovanje Jedinstvu u šesnaestini finala Kupa, te su ove sezone, uz Sarajevo, jedina ekipa bez poraza.

Mladost je u donjem dijelu tabele i pokušat će izboriti ostanak do kraja sezone, ali teško je za očekivati da Zeleni uspiju da se odbrane pred naletom Wagnera i društva s Pecare. Široki je favorit i sve osim pobjede gostiju bit će pravo iznenađenje. 

Velež opet protiv Slavije, komšijski okršaj na Piroti

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Velež u svega nekoliko dana igra dva meča sa Slavijom. Rođeni su u Foči, u srijedu, slavili s 2:1 i izbacili Slaviju iz Kupa, a sada istog rivala dočekuju u okviru osmog kola. Velež će se pobjedom naći u samom vrhu, a upravo Slaviju bi ostavio iza sebe. Tim iz Lukavice je ove sezone iznenadio u domaćem šampionatu sa tri pbojede i tri remija, a jedini poraz dožvijeli su protiv Borca u prošlom kolu.

Uvijek su neizvjesne i tvrde utakmice kada se sastaju Čelik i Travnik. Komšijski derbi ovaj se put igra na Piroti, a u kakvoj formi se nalaze i jedni i drugi, teško je prognozirati pobjednika. I jedni i drugi su prošli u osminu finala Kupa, Zeničani u prvenstvu imaju sedam, a Travničani šest bodova. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.